Az ukránok úgy tudják, hogy decemberben már újra kapnak magyar gázt

POLITIKA
2014 november 10., 20:25
comments 28

Magyarország azt tervezi, hogy felújítja az Ukrajnába irányuló gázszállításokat decemberre - jelentette ki Andrij Kobolev, a Naftogaz ukrán állami energiaipari konszern vezetője az ukrán Pravdának adott hétfői interjújában.

Kobolev a jelenlegi helyzetről azt mondta, hogy Szlovákia felől maximális, Lengyelország felől pedig jó mennyiségben áramlik a földgáz Ukrajnába, míg Magyarország irányából szünetel a szállítás.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. szeptember 25-én (pár nappal Alekszej Miller Gazprom-vezér magyarországi látogatása után) jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé. Ezt megelőzően Magyarország felől - a maximálisan lehetséges 16,8 millió helyett - 3-4 millió köbméter földgáz érkezett naponta Ukrajnába. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal magyarázta a szállítás leállítását, hogy a télre való felkészülés jegyében a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél.

Orosz és ukrán hírportálok azonban Miller látogatásával hozták összefüggésbe a magyar döntést.

Kobolev az interjújában inkább a Gazprom meggyőzőerejével magyarázta a magyar döntést.

„A Gazpromnak nagyon nehéz nyomást gyakorolnia az európai partnerekre az Ukrajnába irányuló gázszállítás kérdésében, és nem is volt ebben sikeres. Sikert csak Magyarországon értek el, de ez politikai döntés volt.”

De hozzátette, hogy aktívan dolgoznak a magyarországi gázszállítások felújításán. Azt mondta:

„A magyarok azt ígérik, hogy decemberre felújítják a gázszállítást.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.