Így értik totálisan félre az amerikai politikát a Fidesz környékén

POLITIKA
2014 november 11., 09:27
comments 332

Sokféle olvasata van az amerikai kitiltási botránynak, és egyáltalán annak, hogy mostanában különösen kritikusak Magyarországgal Washingtonban. A kormány szeretné szigorúan pártpolitikai ügyként ábrázolni, ami történik: Amerikában demokrata az elnök, az azt jelenti, hogy baloldali, ezért nem jön ki a jobboldali magyar vezetéssel. Ilyen egyszerű lenne az egész.

Egyértelmű, sokan még ma is úgy gondolkoznak [Amerikában], ha nem a baloldal van hatalmon, akkor nincs is demokrácia.

Ezt Kövér László, a parlament fideszes elnöke fejtegette az amerikaiak Magyarországgal kapcsolatos hozzáállásáról a Hír Tv műsorában. Emlékeznek, amiben másfél évvel eltévesztette, hogy ki az amerikai külügyminiszter, de ettől eltekintve izgalmas összeesküvést vázolt fel a washingtoni külpolitikát a háttérből irányító ellenzékről, és arról, hogy ezek minden áron meg akarják buktatni a Fideszt.

Kövér egyáltalán nincsen egyedül.

A jobboldali nyilvánosságban az amerikai demokraták és a magyar baloldal összenövésének komoly mitológiája van. Az egyik legextrémebb esetben például az is releváns tény volt Bajnai Gordon új munkahelyéről, hogy a cégnél ott dolgozik egy nő is, akit 1997 és 2002 között(!) Bill Clinton nevezett ki (!!) az amerikai légügyi hatóság (!!!) vezetőjének (!4!4!!!).

Tudják, minden mindennel összefügg!

Ez persze nem jelenti, hogy egyes amerikai politikusok ne lehetnének pártpolitikai alapon elfogultak az Orbán-kormánnyal szemben, bár valószínűleg ez azért nem túl gyakori. Egyszerűen nem vagyunk hozzá elég fontosak.

De az biztosan az amerikai pártpolitika drámai félreértése, hogy egy republikánus vezetéssel az oroszbarát politikát folytató magyar kormány jobban járna, hogy azok elnézőbbek lennének a Fidesszel, mint a most hatalmon lévő demokraták. Éppen ellenkezőleg.

Ebben a gondolatkörben, ahol a demokraták és Obama vereségét ünneplik a mostani amerikai félidős választások után, még nagy meglepődések várhatóak.

Kik ezek a nyámnyila európaiak?

Ott van például a republikánus Bob Corker, aki épp most lett a szenátus külügyi bizottságának vezetője. Itt meg lehet hallgatni (algebra találata), hogy mit gondol Oroszországról és Putyinról nem sokkal a maláj utasszállító lelövése után.

Ez az ember, akiről joggal lehet feltételezni, hogy egy republikánus kormányzatban jelentős befolyása lenne a külpolitikára, indulatosan arról beszél, hogy

ez európaiak nyámnyilák, nem tesznek semmit, keményebb fellépés, újabb szankciók kellenek az oroszok ellen, és akár fegyverekkel és kiképzéssel kell segíteni az ukránokat.

És Corker még egy mérsékelt figura például a szintén republikánus John McCainhez képest. Ők mind jobban ütnék Putyint, mint Obama.

Na, most el lehet képzelni, hogy ezek az emberek hogyan viszonyulnának az Oroszország elleni szankciókat folyamatosan furkáló, Putyinékkal üzletelő, és az egész jelentőségét cinikusan eltagadó magyar vezetéshez.

Na, de ő tényleg baloldali világösszeesküvő! Ja, nem.

Hogy a mostani feszült diplomáciai helyzetben milyen nehéz árnyaltan látni a történeseket, és azok szereplőit, arra Victoria Nuland, az amerikai külügy európai ügyekért felelős államtitkárának megítélése jó példa.

Nuland volt az, aki október elején a demokrácia rákjáról beszélt, és elítélte a magyar miniszterelnök politikáját Orbán nevének említése nélkül.

Nem kellett sok hozzá, hogy elkezdődjön az obamazás, a clintonozás, sőt már a közelgő harmadik világháborút is kicsit az államtitkár nyakába varrták.

Pedig Nuland pont nem egy vérdemokrata, ha egyáltalán van ilyen, hanem a republikánusok között is elismert külügyes szakember. Ebben az összefüggésben valószínűleg nem teljesen érdektelen, hogy Nuland államtitkár férje Robert Kagan neokon külpolitikai atyaúristen, aki például McCain egyik tanácsadója volt, és kb. a republikánus párt fővonalának legfontosabb külpolitikai gondolkodója.

Az is mutatja a hibás helyzetfelmérést, ahogy Rogán Antal fideszes frakcióvezető új nagykövetet követelt az amerikaiaktól.

A budapesti ügyvivőt, Andre Goodfriendet személyesen ismerő diplomaták pont arról beszélnek, hogy ő alapvetően egy mérsékelt, konfliktuskerülő figura, akinek a mostani ténykedését az amerikai külügy utasításai határozzák meg, és szó sincs magánakciókról. Tehát egy új ember is pont ezeket csinálná, vagy még keményebb lenne.

Persze lehet ő akármilyen kimért úriember, azért amikor Vida Ildikó NAV-főnök kiment az amerikai követség elé, hogy a kamerák előtt csináljon hülyét magából, azt láthatóan Goodfriend is élvezte egy kicsit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.