Ausztráliában mennek neki Putyinnak a nyugati vezetők

Kezdődik a G20 találkozó az amerikai Brisbane-ben, a világ 20 legerősebb gazdasági hatalmának vezetői tárgyalnak majd növekedésről, kihívásokról.

A hangulat várhatóan feszült lesz, mert a nyugati vezetők arra készülnek, hogy élesen kritizálják majd Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Oroszország az utóbbi napokban katonákat és fegyvereket küldött Kelet-Ukrajnába, bár ezt hivatalosan tagadják.

David Cameron már Ausztráliában van, de a G20 csúcs csak szombaton kezdődik. Fotó: AFP/Mark Graham

Barack Obama amerikai elnök, Francoise Hollande francia elnök, Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök szombaton egyeztet várhatóan az orosz - ukrán kérdésről a kenguruk és koalák földjén.

A csúcstalálkozón Putyin is részt vesz majd, bár Ausztráliában mozgalom indult, hogy a maláj utasszállító lelövése miatt ne engedjék be a hatóságok. A gépen sok ausztrál állampolgár is életét vesztette.

Orosz hadihajók az utóbbi napokban megközelítették az ausztrál partokat, jelezve, hogy Oroszországot komolyan kell venni.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.