Oroszországban is értik a tréfát

Tbg
Média
2014 november 22., 08:56
comments 178

Nemcsak Magyarországon kelt megütközést, hogy 25 évvel a keleti blokk meghasadása után, egyes állami vezetők a volt szovjet blokkról romantikáznak.

Komolyabb népszerűséget szerzett magának azzal egy orosz Vkontakte-oldal (ez az orosz Facebook), hogy - a régi időkből kölcsönözve a kifejezést - bemutassa a "Hanyatló Nyugatot".

Az oldal szerkesztői nem csinálnak mást, minthogy lerottyant miliőkről, emberekről, helyzetekről készült képeket hajtanak fel az orosz neten, hogy aztán azzal illusztráljanak "tipikus", nyugat-európai jeleneteket vagy orosz sikertörténeteket.

Például:

photo_camera A Harry Potter forgatása az Egyesült Királyságban - speciális effektek nélkül

Vagy:

photo_camera Játszótér New Yorkban

És:

photo_camera A Louver bejárata Párizsban

Illetve:

photo_camera Portugál gyerekek ünneplik a függetlenedést

Továbbá:

photo_camera Lakóházak a Don folyó partján

Na, még egyet:

photo_camera A kölni tűzoltóautók veszély esetén a metróhálózatot is használhatják.

Lehet tehát jókat derülni, bár leginkább kínjában röhög az ember: a szovjet nosztaliga mostanában már túlnőtte magát a vicckategórián.

Vlagyimir Putyinék hasonló egyszerűséggel, a szovjet érában számtalanszor elsütött, manipulált fotókkal igyekezték a G20 csúcson bizonyítani, hogy ukránok lőtték le a maláj utasszállítót Donyeckben, de a jobbikos Vona Gábor vagy a Békemenet szervezői is egészen komolyan propagálják a remek orosz gazdasági lehetőségeket.

UPDATE: És ahogy számítottam rá, a 444 kommentelői is nagyon jók a műfajban, a cikk alatt még több kép a Hanyatló Nyugatról.

A többi itt. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.