Heteken belül eldől, hogy Obama szappanopera-producere válthatja-e a vicces nyakkendős fickót

Még jóval azelőtt, hogy André Goodfriend ügyvivő felbukkant a magyar médiában, tavaly szeptemberben merült fel, hogy Colleen Bell amerikai tévés producer lehet a magyarországi amerikai nagykövet a július végén távozott Eleni Tsakopoulos Kounalakis utódjaként, majd novemberben ő is lett a nagykövetjelölt.

Középen Colleen Bell (Fotó: Frazer Harrison / Getty)

A 47 éves, 4 gyerekes Colleen Bell a Gazdagok és szépek szappanopera producere, korábban az Előadóművészetek John F. Kennedy Központjának dolgozott. Alapító tagja és vezetője a Természeti Kincsek Védelmének Tanácsának. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bellel együtt Los Angelesben él.

Emellett 2012-ben tagja volt az Obama-kampány országos pénzügyi bizottságának, és kb. 2 millió dollárt gyűjtött össze az elnöknek – a New York Times szerint ezzel ő lett Obama legnagyobb adománygyűjtője. A Washington Post írt is arról a trendről, hogy Obama a bőkezű támogatóinak zsíros külföldi diplomáciai posztokat adományozott, függetlenül attól, hogy alkalmasak-e a feladatra.

A januári meghallgatásán beszélt arról is, hogy gond lehet a magyar demokráciával. Viszont küszködött, amikor legalább egy stratégiai érdeket meg kellett volna neveznie a magyar-amerikai kapcsolatokban.

„Elmondhatta volna, hogy Magyarország fontos partner egy sor külpolitikai prioritásban, Ukrajnától a Balkánon át Afganisztánig és hogy kulcsszerepet játszik az európai energiaellátás diverzifikálásában. És ez csak a kezdet”

írta róla John McCain republikánus szenátor, volt elnökjelölt. Az Amerikai Külszolgálati Egyesület 15 volt elnöke is azt kérte, hogy a törvényhozás utasítsa el Obama három alkalmatlan nagykövetjelöltjét.

Még mindig Bell lehet a rendszerváltás utáni negyedik női amerikai nagykövet Budapesten. A Washington Post írta meg, hogy december 1-én szavaz majd az amerikai szenátus a kinevezéséről. Ez azt jelenti, hogy Harry Reid, a szenátusi többség leköszönő vezetője valószínűleg bízik abban, hogy a két nagykövetjelölt megkapja a megerősítéséhez szükséges 51 szavazatot.

10_andre_goodfriend_amerikai_ugyvivo

Bár láthatóan nem annyira felkészült, mint a vicces nyakkendői ellenére profinak tűnő Goodfriend, a jelenlegi helyzet alapján akármilyen nagykövettől többet remél a magyar kormány.