A NAV nyilvánosságra hozta a jelentést, amiben egy hétvége alatt tisztázták, hogy Horváth Andrásnak semmiben sincs igaza

POLITIKA
2014 november 26., 08:01
comments 296

Tavaly novemberben tartott sajtótájékoztatót Horváth András, egykori adóellenőr. A legsúlyosabb állítása az volt, hogy a NAV szándékosan nem vizsgál olyan cégeket, amelyekről nagy biztonsággal tudni lehet, hogy milliárdos nagyságrendben csalnak áfát. (A sajtótájékoztatóról itt írtunk, a módszerről itt).

A NAV még aznap bejelentette, hogy megvizsgálják Horváth állításait. Az ellenőrzés november 8-tól 10-éig tartott (az péntek, szombat és vasárnap volt), minden gyanú és vád alól tisztázták magukat, és feljelentették Horváth Andrást.

A vizsgálati anyagot nem hozták nyilvánosságra, emiatt pert indított Schiffer András. Emiatt végül a NAV nyilvánosságra hozta a jelentést, anonimizálva. Például Horváth András nevét következetesen kitakarják benne. 1200 oldal, még nem volt időnk alaposan átnézni, itt olvasható.

Nagy meglepetésre nem lehet számítani, a dokumentumot azzal vezeti fel a NAV, hogy

a vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy alaptalanul állította Horváth András, hogy a NAV nem lép fel az adócsalókkal szemben, és azt, hogy az általa feltárt adócsalások ügyében nem intézkedett a hivatal.

És még ilyenek írnak:

  • a vizsgálat során hivatali visszaélés gyanúja nem merült fel.
  • Horváth András téves következtetéseket vont le.
  • Horváth András vezetői utasítás hiányában nem végezhetett volna semmilyen gyűjtést.
  • Jogosultságaival visszaélve adatokat kérdezett le a nyilvántartási rendszerből
  • Horváth András revizori jelentése csupán feltételezéseket tartalmaz, melyek nem nyertek bizonyítást.
  • Horváth András, a NAV bűnügyi szervéhez eljuttatott, újdonságokat nem tartalmazó információinak tárgyában – tőle függetlenül – már korábban büntető eljárások indultak
  • A Horváth András nevén lévő ügyek áttekintése során hivatali visszaélésre utaló körülmény nem merült fel
  • Törvényellenes lett volna annak a munkamódszernek a bevezetése, amit Horváth András dolgozott ki.

Vagyis összefoglalva a NAV álláspontját, nincs semmilyen visszaélés, amiről ráadásul szabályellenesen akart információkat szerezni Horváth, aki semmilyen újdonságot nem tárt fel, de amúgy is tett feljelentéseket az ügyben a NAV, és Horváth munkamódszere rossz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.