A Pentagon szerint Irán is bombázza az ISIS-t

külföld
2014 december 03., 05:56
comments 27

Az amerikai védelmi minisztérium állítása szerint az elmúlt napokban az iráni légierő gépei is bombázták az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kelet-iraki Dijála tartományban lévő állásait. John Kirby ellentengernagy szerint Irán F-4 Phantom típusú amerikai vadászbombázókkal támadott (ezeket a gépeket még a hidegháború elején gyártotta a McDonnell Douglas repülőgépgyár). Az ellentengernagy szerint az iráni légierő nem egyeztetett a csapás előtt a szintén az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalícióval, melynek az Egyesült Államok is része.

Teherán régóta elkötelezett az szunnita terrorszervezet elleni harcban, már a nyáron Irakba küldték a Forradalmi Gárda néhány száz tagját, hogy segítsék a szintén síita vezetés alatt álló Irakot, ezen kívül segélyszállítmányokat is küldtek. Iránnak ugyanis mind a térség destabilizálódása, mind egy szélsőséges szunnita terrorszervezet megerősödése ellentétes a külpolitikai érdekeivel.

Kirby szerint semmi nem változott ezzel az amerikai politikában sem, Washington továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy katonai kérdésekben nem egyeztetnek Iránnal. Úgy tűnik, ez alkalommal Irán sem kereste az amerikaiakat. Kirby azt mondja, nem is kell, más államok iraki hadmozdulatok koordinálása egyedül az iraki kormány dolga. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.