Ügyészség: Már októberben jogsegélykérelemmel fordultunk az amerikaiakhoz a beutazási botrány miatt

politika
2014 december 08., 21:02
comments 133

Polt Péter legfőbb ügyész már október 27-én jogsegélykérelemmel fordult a magyarok ellen elrendelt amerikai beutazási tilalom miatt az amerikai igazságügyi miniszterhez egy 2008-as egyezmény alapján

- mondta el az M1 Híradónak a Legfőbb Ügyészség szóvivője hétfőn.

A műsor azután kereste meg Fazekas Gézát, hogy Orbán Viktor kormányfő felszólította az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé. André Goodfriend erre reagálva a Twitteren azt írta: a két ország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegély-egyezményt.

Fazekas Géza emlékeztetett: Polt Péter - mivel nem folyamatban lévő büntetőügyről van szó - azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy jogsegély formájában szolgáltasson adatokat Magyarországnak. Erről a legfőbb ügyész levélben is tájékoztatta André Goodfriendet. Hogy ennek a kérelemnek mi lett az eredménye, vagy lett-e már eredménye, arról nem ír az MTI.

A 444 utoljára november 5-én kereste meg az ügyészséget azzal, hogy indítanak-e bármilyen vizsgálatot Vidával szemben. Erre a kérdésre nagyon hosszú és kimerítő választ kaptunk, amit ebben a cikkben dolgoztunk fel. A válaszban benne van szó szerint ez is:

„Magyarország Ügyészsége és a legfőbb ügyész következetesen és minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel fellép valamennyi bűncselekmény, így a társadalomra különös veszélyt jelentő korrupciós cselekményekkel szemben. Ennek keretében dr. Polt Péter legfőbb ügyész az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország kormánya között a bűncselekmények megelőzése és az ellenük való küzdelem terén folytatott együttműködés fokozásáról szóló Budapesten 2008. október 1-jén aláírt megállapodás 11. cikke alapján megkereste Eric H. Holder urat, az Amerikai Egyesült Államok legfőbb ügyészét, és M. André Goodfriend urat, ideiglenes ügyvivőt. A megkeresésben – amely nem azonos a bűnügyi jogsegély egyezmény szerinti jogsegély-kérelemmel – a magyar legfőbb ügyész az érintett üggyel kapcsolatos minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek.”

Ezt magyarázza meg az ügyészség október 27-i közleménye is, amelyben szintén leírják, hogy nem jogsegélykérelemmel fordultak az amerikaiakhoz, hiszen

az aláírt egyezmények alapján az amerikai hatóságoktól jogsegély csak akkor kérhető, ha már konkrét büntetőügy van folyamatban, és ehhez kér bizonyítékot a magyar hatóság.

Az ügyészség közleménye szerint ilyet ők akkor nem kérhettek, hiszen nem volt folyamatban konkrét büntetőügy Magyarországon a beutazási botránnyal kapcsolatban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.