Szédületesen zuhan a rubel, tíz százalékkal visszavágják a költségvetést

gazdaság
2014 december 15., 14:08
comments 159

Átlépte a 60-at a dollár/rubel, és meg sem állt 61-ig. Mivel a kétezres évek nagy részében 30-hoz volt szegezve a keresztárfolyam, ezért ez elég durvának nevezhető.

Egyre valószínűbb, hogy most már a piacon direkt rászálltak az orosz jegybankra, amely eddig is hétről hétre költött el dollármilliárdokat az árfolyam védelmében. Az olajár zuhan, a tőke menekül kifelé, a hosszú évek alatt felhalmozott devizatartalék kezd semmivé válni, a kamatemelések (idén eddig több, mint 500 bázispont, ami nagyon sok) teljesen hatástalanok, így lassan hagyományos öngerjesztő devizaválság alakulhat ki.

Kreml annyira nem tud mit tenni, hogy orosz sajtóértesülések szerint arra készülnek, hogy az egyenleg javítása céljából

visszavágják a költségvetés kiadásait tíz százalékkal.

Ennek a részleteiről egyelőre nem tudni sokat, csak azt, hogy a szociális kiadásokat kímélnék. Az összes többi kiadást viszont brutálisan vissza kell majd fogni, feltehetőleg a védelmi jellegűeket is.

(Ez olyan, mintha Magyarországon hirtelen bejelentenének egy 1500 milliárd forintos megszorítást.)

A kiegyensúlyozottság jegyében megnéztem a Sputniknews-t is, de a fiatalos orosz hírsite sajnos hallgat erről a hírről.

(Bloomberg, MTI.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.