Adóügyekkel trükközött Romániában Lázár János tanácsadójának érdekeltsége

politika
2014 december 16., 13:49
comments 29

Több rendellenességet is találtak a romániai adóellenőrök Lázár János tanácsadója és barátja, a Continental Dohányipari Zrt-t is tulajdonló Sánta János cégcsoportjának egyik vállalkozásánál, a Taban Trafik SRL-nél. A romániai Adevarul című lap írt az esetről, de én sajnos nem tudok románul, ezért a hvg.hu beszámolójában figyeltem fel az ügyre.

A román lap szerint az adóhatóság még augusztus 5-én razziázott a kft. raktáraiban, és ugyan a könyvelés rendben volt, a raktárban lévő dobozokat felbontva már voltak gondok, hiszen annak ellenére, hogy a könyvelés szerint dohányleveleket tartottak a raktárban, a dobozokban vágott dohány volt. Romániában a két termék adótartalma között komoly különbség van, a vágott dohány után fizetendő adó majdnem 10-szer nagyobb, mint a dohánylevél adója. A román adóhatóság 936 ezer lej (nagyjából 65,5 millió forint) közteher-különbözetet állapított meg.

Ezen kívül más szabálytalanságokat is találtak az ellenőrök, a Festival márkájú cigaretta dobozait például úgy lehetett kinyitni, hogy nem sérült a zárjegy, ez pedig nem igazán tetszett az adóhatóságnak. Volt a raktárban olyan, feldolgozás alatt álló dohány is, melynek eredetét a Taban Trafik nem tudta igazolni. Ezért újabb 954 ezer lejnyi (kábé 66,8 millió forint) közteher-tartozást állapítottak meg.

Az Adevarul megjegyzi azt is, hogy Sánta János, akinek érdekeltsége a romániai kft. is, nemcsak Magyarországon vannak jó politikai kapcsolatai, de jóban vagy egy román parlamenti képviselővel is.

A hvg.hu szerint a Taban Trafik SRL-nek a román cégadatbázis szerint nincs közteher-tartozása, elképzelhető, hogy a kirótt bírságok még nem jogerősek.

UPDATE 2014/12/16 16:29

Cikkünk megjelenése után Sánta János közleményben reagált a fenti állításokra, levelét itt közöltük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.