Szerves vegyületeket talált a Curiosity a Marson

TUDOMÁNY
2014 december 16., 20:35
comments 116

A NASA Marsra küldött szondája, a Curiosity folyamatosan észlelt bizonyos mennyiségű metánt a bolygó légkörében, az űrügynökség kutatói viszont most arról is meggyőződtek, hogy a metán-koncentráció bizonyos időközönként megemelkedik a szonda környezetében, akár az átlagos szint tízszereséig is.

A metán jelenléte azért fontos, mert ezt a gázt általában élő organizmusok állítják elő, a Földön lévő metán 95 százaléka élőlényektől származik.

Ezen kívül a Curiosity kőzetmintáiban is talált szént és hidrogént tartalmazó szerves vegyületeket. A szerves vegyületek sem jelentik feltétlenül, hogy volt valaha élet a Marson, azok létrejöhettek kémiai reakciókkal is. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy a vegyületek életre utalnak-e, még elemezni kell az atomjaikat.

photo_camera Forrás: NASA

A NASA kutatói egyelőre nem tudják pontosan, honnan származik a marsi metán, de a legerősebb tippjük az, hogy úgynevezett klatrátokból, földalatti lyukakból szabadul fel. A klatrátokban általában jéggé fagyott víz van, és néha hőmérsékleti vagy fizikai változásokra (például a Curiosity közelségére) reagálva beszakadnak vagy megrepednek, így kiszabadul a bennük tárolt metán is.

Ezzel persze még mindig nem kaptunk egyértelmű választ arra, hogyan került a metán a klatrátokba. A kutatók szerint ez származhat rég elpusztult marsi mikroorganizmusoktól, de az sem kizárt, hogy élőlények nélküli, természetes folyamatok során alakult ki. Tény, hogy bizonyos fajtájú kőzetes és a víz érintkezéséből is szabadulhat fel metán.

Hogy a metán élőlényektől származik-e, azt csak akkor lehet eldönteni, ha sikerül elemezni a metánban lévő szénatomot. (NASABBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.