Ukrajna döntött, irány a NATO

Tbg
külföld
2014 december 23., 15:39
comments 190

Feladta semleges státuszát és a NATO-hoz csatlakozásra útjára lép Ukrajna, döntött kedden a rada, az ukrán parlament. A 450 fős testület kétharmada, 303 képviselő támogadta a Petro Porosenko indítványára megszületett törvényt, amely már csak az ő aláírására vár.

A törvénytervezet indoklásában az orosz agresszió és "a Krím törvénytelen" elfoglalása szerepelt. A semlegességet egyébként az oroszbarát elnök, Viktor Janukovics 2010-ben nyomta át a Parlamenten, Moszkva pedig többször felszólította Ukrajnát, tartsa meg függetlneségét, így az orosz-ukrán viszony ezzel tovább romolhat.

A NATO brüsszeli képviselője a hírre reagálva azt mondta, nyitva állnak a katonai szövetség kapui. Porosenko hivatala közleményben tudatta, Ukrajna az 1994-es budapesti egyezmény óta szürke ütközőzóna volt, amikoris a nagyhatalmak megyegyeztek semleges státuszáról.

Ez a státusz nagyjából a 2004-es narancsos forradalom óta hol inkább keletre, hol inkább nyugatra billent. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.