Varga jövőre 2,5 százalékos növekedéssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol

gazdaság
2014 december 23., 15:54
comments 106

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az idei várható költségvetési hiányról és az államadósság várható szintjéről tájékoztatta a parlamenti frakciók gazdasági képviselőit a parlamentben. Azt mondta, hogy 2014-ben az éves uniós módszertan szerinti hiány a GDP 2,9 százalékánál is kedvezőbb lehet.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az idei költségvetési folyamatok kedvezően alakultak, az egyenleget jelentősen befolyásolja a vártnál nagyobb gazdasági növekedés, a foglalkoztatás bővülése, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevétel.

A kormány az idei évre várt 3,2 százalékos növekedés, a csökkenő adósságráta és 2,9 százalékos hiány után, 2015-re - konzervatív becsléssel -

2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos európai uniós módszertan szerinti hiánnyal és a stabilitási törvény szerinti, 75,4 százalékos év végi GDP-arányos államadóssággal számol.

Varga arról is beszélt, hogy a 2014-es tervezett adósságkezelés - devizakötvény-visszavásárlás, önkormányzatoktól átvállalt hitelek előtörlesztése, csökkentett forintkibocsátás - sikeres volt, ezért bizonyos, hogy az alaptörvényben foglalt adósságcsökkentés teljesíthető lesz. Az európai uniós módszertan szerinti úgynevezett maastrichti rátát azonban az államháztartási egyenlegen és a gazdasági növekedésen túl a forint árfolyamának mozgása is érdemben befolyásolja, mely az utóbbi napokban - főként az Oroszországgal kapcsolatos események hatására - igen hektikus volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.