Gorbacsov atomháborútól tart

külföld
2015 január 11., 18:00
comments 130

Az egykori szovjet vezető a Spiegelnek adott interjút, ebben beszélt arról, hogy a mostani feszült helyzet kezelését, amit az ukrán helyzet okoz az oroszok és a nyugati országok között, ha valamelyik fél nem bírja idegekkel, akkor az nukleáris háborúhoz is vezethet akár.

Egy új hidegháború összes jelét látom. Bármelyik pillanatban felrobbanhat, ha nem teszünk lépéseket. A bizalom elvesztése katasztrófa. Moszkva nem hisz a Nyugatnak, és a Nyugat nem hisz Moszkvának.

- mondta Gorbacsov, akit amikor arról kérdeztek, hogy fajulhat-e a helyzet nyílt háborúvá, azt mondta:

Ne is gondoljunk erre. Egy ilyen háború ma minden valószínűség szerint elkerülhetetlenül atomháborúvá alakulna. De a két oldal közleményei és propagandái miatt a legrosszabbtól félek. Ha valamelyik fél nem bírja idegekkel ebben a feszült légkörben, nem fogjuk túlélni a következő pár évet.

- mondta még, ,majd elmondta azt is, hogy nem szokott hasonló kijelentésekkel dobálózni, de most tényleg így érzi, borzasztóan aggódik. A 83 éves politikus már tavaly év végén arról beszélt, hogy a világ egy új hidegháború szélén áll. Gorbacsov amellett, hogy a nyugati országokat kritizálta önhittségük miatt, nincs megelégedve Putyin munkájával sem, legutóbbi könyvében túlzott magabiztossága miatt kritizálta.

Ugyanakkor a mostani krízis alapját szerinte a Nyugat teremtette meg azzal, hogy a NATO keleti bővítésével felborították Európa biztonságpolitikai egyensúlyát. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.