Videó a mariupoli lakótelep tüzérségi támadása utáni percekből

Délelőtt a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit a donyecki rendőrparancsnok szerint Grad rakétavetőkkel lőtték oroszbarát szakadár erők. A hatóságok szerint a támadásban 29 ember meghalt, és 102-en megsebesültek. A szakadárok tagadják a vádakat.

A „Donyecki Népköztársaság” vezetője pénteken bejelentette, hogy nem folytatják a tűzszüneti tárgyalásokat, és nagyszabású offenzívát indítanak a megye egészének elfoglalására. De cáfolta, hogy támadást indítottak volna az utolsó, még Kijev ellenőrzése alatt álló Donyeck megyei nagyváros elfoglalására.

Ez a videó a támadás utáni percekben készült:

Ez pedig egy hosszabb videó csak erősebb idegzetűek, mert a katonák a romok és a füstölő házak között az utcán fekvő holttesteket is megmutatják benne:

Lettország az EBESZ-hez fordult, a külügyminisztérium arról adott ki közleményt, hogy Oroszország láthatóan nem érdekelt a konfliktus békés rendezésében. De, mint írják, a megfelelő válaszcsapás nem maradhat el.

John Kerry azt mondta, ez a brutális civilek elleni akció a minszki egyezmény felrúgása. Az amerikai külügyminiszter felszólította a szakadár terroristákat nehézfegyverekkel ellátó Oroszországot, hogy fejezze be az ukrajnai katonai beavatkozást, különben a nyugati nyomás Putyinékon csak fokozódni fog.