Az igazságügyminiszter ügyvédi irodája képviseli az államot a paksi szerződések ügyében

jog
2015 február 06., 18:10
comments 67

Az RTL készített riportot a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot képviselő ügyvédi irodáról, amiben Trócsányi László igazságügyi miniszter is tulajdonos, és ami az államot képviseli a paksi szerződések nyilvánosságáért. Nem mondják meg mennyiért.

Ez, mármint hogy az igazságügyminiszter résztulajdonában lévő iroda képviseli az államot, elég furcsa, de a riportban külön jó volt, hogy a fejlesztési minisztérium ügyvédje megtiltotta az RTL-nek, hogy a nyilvános tárgyaláson felvegyék őt akár képben, akár hangban.

Tehát nem lehet ma Magyarországon egy nyilvános bírósági tárgyaláson felvenni, hogy az államnak milyen érvei vannak a paksi szerződések nyilvánossága ellen, ezek az érvek sem nyilvánosak.

A bíró meg ebbe belement, ki is töröltette az RTL stábjával a tárgyalás elején készült felvételt. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ez szabálytalan, egy nyilvános tárgyaláson az újságírók készíthetnek kép- és hangfelvételt.

UPDATE:

Nem tudtam jól:

1952. évi III. törvény a polgári perrendtartásról
134/A. §334 (1) A nyilvános tárgyaláson - a bíróság által meghatározott módon - időbeli korlátozás nélkül készíthető kép-, illetve hangfelvétel.

(...)
(3) Az ügyész kivételével a felekről és más perbeli személyekről, ezek képviselőiről, továbbá a tanúról, a szakértőről, a tolmácsról és a szemletárgy birtokosáról csak kifejezett hozzájárulása esetén készíthető kép-, illetve hangfelvétel. (...) törvény eltérő rendelkezésének hiányában az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó, e feladatkörében eljáró személyről hozzájárulása nélkül is készíthető kép-, illetve hangfelvétel.

A kérdés az, hogy a állami feladatról / közfeladatról szóló utolsó mondat itt megáll-e az állam ügyvédjénél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.