Csaló oroszok miatt támadják a Béres Cseppet

sport
2015 február 7., 14:21
comments 65

Kobalt-klorid-hexahidrát-tartalma miatt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájára került a Béres Csepp. Ez lényegében azt jelenti, hogy élsportolóknak többé nem ajánlott a szer fogyasztása, hiszen a WADA doppingszernek tekinti.

Az Origónak nyilatkozó szakértő elmondta, hogy pontosan mi is a gond a Béres Cseppben lévő kobalttal.

A WADA majdnem 10 éve kacérkodik már a gondolattal, hogy a kobalttartalmú szereket tiltólistára vegye, de avégső lökést a 2014-es szocsi téli olimpia adta meg, melyen orosz sportolók nagyon-nagyon rafinált módszerekkel csaltak. Van ugyanis egy vérképzést segítő hormon, amit a vese termel. Úgy hívják, hogy EPO. Na, ebből a hormonból volt baromi sok az oroszokban. Így több vörösvérsejtet képzett a szervezetük, a testük pedig több oxigént tudott felvenni. Ez pedig nagymértékben növeli az állóképességet.

Az oroszok esetében az volt igazán furcsa, hogy az EPO-t nem beadták nekik, hanem a szervezetük termelt sokkal többet a normálisnál. A WADA vizsgálatai során kiderült, hogy a sportolók úgy turbózták a veséjük EPO-termelését, hogy nemesgázokat, argont és xenont lélegeztek be (ez a két gáz hosszú távon növeli a vese EPO-termelő képességét).

Itt jön a képbe a kobalt, vagy régi magyar nevén: kékleny.

A kékleny ugyanis stabilizálja a megnövelt vérképző-képesség hatását, így pedig segíti a xenonos-argonos doppingolást. A WADA tehát nem azért tette tiltólistára, mert önmagában olyan durva hatásai lennének, hanem mert egy új csalási módszerben segít.

A WADA ezek után keresgélni kezdte az egyes országokban forgalmazott, kobalt-tartalmú szereket, így akadtak a Béres Cseppre is, és mit sem törődve azzal, hogy a Béres Csepp bizony hungarikum, a Béres pedig a magyar olimpiai csapat aranyfokozatú támogatója, tiltólistára tették.

A Béres persze nagyon szeretné rendezni a dolgot, de míg ez meg nem oldódik, azt tanácsolják az élsportolóknak a szakértők, hogy a problémák elkerülése érdekében álljanak le a Béres Cseppel. Attól persze nem kell tartani, hogy ha valaki Béres Cseppet nyomatott pár napja, akkor nem indulhat a következő olimpián, ugyanis nem valószínű, hogy a múltbéli fogyasztás könnyen kimutatható lenne a teszteken.

Az átlagemberek közben nyugodtan bérescseppezhetik magukat, miközben készülnek a kékleny melletti békemenetre. (Origo)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt