Lázár: A civilszféra szervezetei eltávolodtak a társadalom egészétől

Az Amnesty International (AI) magyarországi szervezete nemrég tanulmányt közölt a magyar civil szervezetek helyzetéről. A tanulmánnyal kapcsoaltos kérdéseivel Jeney Orsolya, az AI vezetője levélben fordult Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Lázár válasza olvasható a kormány.hu oldalon.

A miniszter azt írja, ő megengedő a civilekkel szemben, és kész harcolni is a civilszféra szabadságáért, de szerinte a civilszervezetek itthoni finanszírozásai gyakorlata,

„amit még nagy jóindulattal sem lehet egészséges alulról jövő, civil adományokon alapuló finanszírozásnak nevezni, oda vezetett, hogy ezek a szervezetek eltávolodtak a társadalom egészétől és a szféra legerősebbjei megélhetési civilként maguk között osztották el a korlátozottan rendelkezésre álló forrásokat.”

Lázár szerint az AI tanulmánya olyan szervezeteket állít be a kormány által sarokba szorítottként, melyek

„olyan érdekek és értékek szószólóivá váltak, amelyek nem találkoznak a magyar társadalom sorskérdéseivel.”

A miniszter tagadja azt is, hogy a magyar hatóságok hadjáratot folytatnának a civilekkel szemben, Lázár szerint egyszerűen arról van szó, hogy ezek a szervezetek sem állnak a törvények felett, be kell látni, hogy rájuk is ugyanúgy érvényes a magyar jog, mint mindenki másra.

„Az érintett szervezetek pedig nem az igazukat próbálják bizonyítani, hanem a legkülönbözőbb vádakkal illetik mind a magyar kormányt, mind pedig az attól függetlenül munkájukat végző hatóságokat. Ez elfogadhatatlan – nem egy civil szervezettől, mindenkitől.”

- írja a miniszter.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.