Mindenki rohanjon a moziba az új Spongyabob-filmre!

a hetedik művészet
2015 február 12., 19:02
comments 126

Kb. egy évtizede valahogy így (↑) éreztem magamat minden délután, amikor tudtam, hogy mindjárt kezdődik a Nickelodeonon a Spongyabob Kockanadrág sokadik ismétlése. Ez volt az a rajzfilmsorozat, ami először célozta meg a gyerekeket igazán sikeresen a Simpson családra jellemző intelligensebb metahumorral (illetve a Panterával) – persze a Nickelodeonon volt még ilyen mestermű bőven, például a KaBLaM!.

A tengerfenék felemelkedése

Mivel a gyerekek és – a csak a felnőtteknek szánt rejtett poénok miatt – az idősebbek is megszerették, akkora siker lett, hogy 1999 óta mindig megy a tévében, és most itt a második mozifilm is, a Spongyabob: Ki a vízből!. Amit visszafogottan úgy lehetne jellemezni, hogy:

!!KURVA JÓ!!!

Spongyabob: Ki a vízből! (2015)

Annak ellenére, hogy minden egyre rosszabb lett a 15 Emmy-díjra jelölt sorozat első két évada után – ami egyébként úgy volt tökéletes, ahogy volt, és még csak hozzátett a Spongyabobhoz leginkább passzoló akkori zseniális szinkronhang, Minárovits Péteré. A későbbi részek már fáradtabbnak tűntek, a poénok is ismétlődtek, és még a 2004-es, David Hasselhoffot villantó mozifilm is feledhető volt. Mára a Spongyabob-láz is eltűnni látszott, mostanra csak elvétve láthatók az ehhez hasonló farsangi jelmezek.

Ezért is nagyon jó hír, hogy a Spongyabob: Ki a vízből! az aranykort idézi, és akinek egy kicsit is tetszett valaha a sorozat, az imádni fogja. Mintha Bikinifenék leeresztett volna, de most zsírral töltötték volna fel.

Pedig a sztori kezdetben látszólag semmi újjal sem szolgál: Plankton el akarja lopni a Rozsdás Ráktanya titkos herkentyűburger-receptjét, és ugyan Spongyabob, Csillag Patrik és Rák uram megállítja, egy kalóz (Antonio Banderas) közbelép, és megszerzi a receptet. Mivel így senki sem ehet többé herkentyűburgert, Bikinifenék a csőcselék uralta poszt-apokaliptikus tájjá változik. Innentől egyre abszurdabb fordulatok követik egymást, és a már említett hősök Tunyacsáppal és Szandival együtt kimennek a strandra minden idők 3. legtöbbet hozó filmjét parodizálni.

A legjobb szórakozás kockanadrágban

A lassan induló film egyre hülyébb kanyarokat vesz, és percről percre viccesebb: a Taco Häus nevű hüttében feltalált fotóautomata-szerű időgéptől, a Spongyabob agyában található émelyítő édesség- és cukiságbombán át, a cukortól betripező, minden eddiginél elvtelenebbül buta Patrikig minden egyre jobb.

csillag patrik fagylalt fagyi nyár strand spongyabob

De tényleg nem lehet nem elismerően beszélni egy olyan rajzfilmről, aminek az egyik szereplője

egy olyan delfin, ami palástot visel, egy féregjáraton keresztül közlekedik, a galaxis bolygóira vigyáz, a homlokából lézert lő, vécépapírba van ragadva a farka, és rappel.

Közben végig duplacsavaros poénok követik egymást: a megőrült csőcselék olyan, mintha Bikinifenék egy gyerekbarát South Park lenne (mint ahogy, úgy tűnik, az is), míg Spongyabob és Plankton egy olyan szirupos dalt ad elő a teamworkről, hogy azon tényleg csak egy certifikált bullshittréner nem nevetné el magát.

Az is érti, aki nem érti

És ezekhez kapcsolódik a rajzfilm másik legjobb tulajdonsága: a gyerekek nem visítják/üvöltik/hörgik/csulázzák végig, úgyhogy még egy ok a szülőknek, hogy elvigyék rá őket. A sajtóvetítésen részt vevő alsósok teljesen máshogy reagáltak rá, mint a szokásos animációs filmekre, amikben az szokott lenni a legnagyobb poén, hogy két sipítozó amorf szörny közül az egyik minden különösebb ok nélkül pofán vágja a másikat.

Az ilyen filmeket a bepörgött gyerekek sokszor cukorsokkban visítják végig, ezzel szemben a Spongyabobot – néhány kontrollálhatatlan kacagáshullámot nem számítva – szinte síri csendben bámulta mindenki. Lehet, hogy a kisebbeknek intellektuális kihívás volt, mégis láthatóan élvezték, mert a film részletei külön-külön is elismerésre méltók, pláne együtt.

Pedig amerikai tudósok szerint a Spongyabob elhülyíti a gyerekeket. Ez persze valószínűleg a világ legnagyobb hülyesége, de ha esetleg mégsem az, akkor szintén azt bizonyítja, hogy a Spongyabob: Ki a vízből! csak rohadt jó lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.