Meggyűlhet Putyin baja a magyar hatóságokkal

bűnügy
2015 február 17., 08:06
comments 510

Vlagyimir Putyin azért jön Budapestre, hogy megmutassa a világnak, idejöhet, írtuk tegnap, és ha van biztos jele annak, hogy az orosz elnök nem is nagyon tekint másként erre az útra, akkor az elég biztosan az, hogy a hivatalos programban szerepel egy olyan katonai emlékmű megkoszorúzása, ami az 1956-os forradalmat ellenforradalomként írja le és a forradalmat vérbe fojtó szovjet katonák emléke előtt tiszteleg.

photo_camera Kép forrása: Sweethome

Azon kívül, hogy valóban szövetségesi viszonyban lévő országok között hasonló érzéketlen és bunkó gesztus elképzelhetetlen lenne, van még egy komoly vetülete a dolognak: a hatályos jogszabályok alapján Putyin büntetőjogi felelőssége is felmerülhet. Az még hagyján, hogy az emlékmű léte a Fidesz-alkotta Alaptörvényét is szembeköpi, ami így rendelkezik:

Egyetértünk az első szabad Országgyűlés képviselőivel, akik első határozatukban kimondták, hogy mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki.

De a fideszes törvényalkotás azóta azt is lehetővé tette, hogy az ilyesmi büntethető legyen, többek között épp a szólásszabadságot korlátozó paragrafusokra hivatkozva indult eljárás Biszku Béla ellen is.

333. § Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Reméljük a helyszínen Kövér László saját testével fogja megakadályozni a koszúruzást, megvédve ezzel a magyar nép becsületét és elkerülve egy nagyon komoly diplomáciai konfliktust. Vlagyimir Putyin legutóbb 2006-ban járt Budapesten, Gyurcsány Ferenc meghívására, akkor többek között az 1956-os forradalom áldozataira emlékező emlékművet koszorúzták meg:

photo_camera (ZHUKOV SERGEY / RIA NOVOSTI)

A felső kép innen származik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.