Meglepte a magyar kormánybiztost, hogy EU-s tiltólistára kerültek a paksi szerződés orosz illetékesei

Tbg
politika
2015 február 17., 20:29
comments 160

A Washington Post hétfőn cikket közölt Magyarország és Oroszország felmelegedőben lévő kapcsolatáról, illetve arról, hogyan jut európai befolyáshoz Orbánon keresztül Putyin.

Ebben nincsen semmi új, de az amerikai lap megkérdezte Aszódi Attilát, a paksi bővítésért felelős kormánybiztost, tisztában van-e azzal, hogy a paksi dealben (atomerőműbővítés és -üzemeltetés, illetve a finanszírozáshoz szükséges orosz hitel) érintett magas rangú orosz személyek rajta vannak az Európai Unió (és az Egyesült Államok) által az ukrajnai orosz aggresszió miatt összeállított beutazási tiltólistán.

Név szerint Borisz Grizlov (Boris Gryzlov), aki az állami atomerőépítő, a Roszatom felügyelőbizottságának elnöke (és egyben az orosz biztonsági tanács tagja) és Dimitrij Kozak (Dmitry Kozak) miniszterelnökhelyettes, aki emellett a hitelt nyújtó bank, a Vnyesekonombank felügyelőbizottságának a tagja. (A lista itt érhető el.)

Aszódit a lap szerint meglepte, hogy tiltólistán vannak ezek a magas rangú oroszok, de - ahogy a lap megfogalmazta - válaszában azt sugallta, az üzlet nem ilyen magas szinten köttetett, és ebben az ügyben "a politikusoknak alig van némi szerepük".

Én egyébként értem a kormánybiztos flegmaságát, végülis nem olyan sok pénz az a 12 milliárd euró (3700-3800 milliárd forint), amennyibe a paksi bővítés kerül. (WashingtonPost)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.