A lengyel elnök nem válaszolt Putyin moszkvai meghívására

külföld
2015 február 23., 14:49
comments 126

A lengyel elnöki hivatal nem válaszolt a második világháború befejeződésének 70. évfordulója alkalmából rendezendő moszkvai ünnepségekre Bronislaw Komorowski elnöknek küldött meghívásra – közölte hétfőn a lengyel rádióban Tomasz Nalecz elnöki tanácsadó. Erre az ünnepségre Vlagyimir Putyin Áder Jánost is meghívta, mikor Budapesten járt.

Nalecz a műsorvezető kérdésére reagált, aki – Szergej Andrejev varsói orosz nagykövetet idézve – a tavaly nyáron elküldött moszkvai meghívó sorsa iránt érdeklődött. A tanácsadó megerősítette, hogy a május 9-i rendezvényre szóló meghívó megérkezett az elnöki hivatalba, de

„válasz nélkül maradt”.

A tanácsadó elmondta, nincs arról szó, hogy a meghívást semmibe vették volna, hiszen Lengyelország nem kérdőjelezi meg a történelmet, de megjegyezte azt is, hogy a lengyel történetírás a második világháborút – Oroszországtól eltérően – nem csak az 1941-45-ben zajló, a Szovjetunió hitleri megtámadásával kezdődő nagy honvédő háborúként szemléli, ugyanis a háborút Lengyelország 1939-es német és szovjet megtámadása indította el.

Nalecz kifejtette, hogy Komorowskinak a moszkvai ünnepségeken való részvételét

a mai orosz hadsereg teszi problematikussá, hiszen a Vörös téren azok az alakulatok fognak felvonulni, melyeket naponta látunk a televíziók képernyőjén, azokkal a fegyverekkel, amelyekkel az Ukrajna elleni agresszió zajlik.

Az elnöki tanácsadó szerint nehezen elképzelhető, hogy ebben a helyzetben bármelyik európai vezető részt vegyen a moszkvai ünnepségen.
Komorowski januárban jelentette be, hogy május 8-án a Gdansk melletti Westerplattén - ahol a második világháború első lövései eldördültek – nemzetközi konferenciát szerveznek, amelyen a háború utáni európai fejlődést vitatják meg. A résztvevők között tekintélyes történészek, jelenlegi és volt európai politikusok is lesznek.

A lengyel elnök elmondta: Európa és a nyugati világ jelenleg optimális alternatívát keres arra, hogy május 9-én a Kremlben ünnepeljék az egykori Szovjetunió - melynek utódállama Oroszország - katonai győzelmét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem szeretné elrontani az oroszoknak katonai győzelmük ünneplését. Szavai szerint a saját történelmi igazság keresése nem járhat együtt mások büszkeségének elvételével. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.