Jacenyuk: A csatatérré vált Ukrajna Magyarországot is védi

2015 március 1., vasárnap 17:30
586

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tűzszünetet figyelmen kívül hagyva folytatni fogja az ukrajnai katonai előrenyomulást, mivel át akarja rajzolni Európa térképét, és ebben a csatában Ukrajna az európai országokat, köztük Magyarországot is védi – mondta a The Sunday Timesnak az ukrán kormányfő.

Arszenyij Jacenyuk a brit lapnak adott interjúban azt mondta: Putyin „a szovjet birodalomhoz hasonló” országot akar létrehozni, és ennek jegyében Ukrajna egész területét ellenőrzése alá akarja hajtani. Mint mondta:

„Putyin a szabad világ ellen visel hadat, és (ebben a háborúban) Ukrajna vált csatatérré.”

Jacenyuk szerint Putyin „fel akarja számolni” Ukrajnát, megmutatva a Nyugatnak, hogy „az ő önkényuralomra, diktatúrára, lopásra épülő világa milyen sikeres”.

A Nyugatnak hosszú konfliktusra kell felkészülnie, ami átcsaphat az Európai Unió területére is. Ukrajna ebben a csatában ma Európát védi, Romániát, Lettországot, Litvániát, Észtországot, Magyarországot, sőt Franciaországot és Németországot is – mondta a miniszterelnök.

Jacenyuk szerint Ukrajna jelenleg olyan helyzetben van, mint amilyenben Nagy-Britannia volt a II. világháborúban. Szerinte Putyin „teljes konfrontációban” áll a Nyugattal, meg akarja osztani az Európai Uniót, feszültséget szít az uniós tagországok között, és meg akarja bontani az EU és az USA egységét.

Jacenyuk szerint az orosz elnök több EU-tagállamban szélsőjobboldali pátokat támogat, és befolyása alá vont sok uniós médiaorgánumot. Az ukrán miniszterelnök bírálta a Nyugat „csendes beletörődését” a Krím félsziget orosz annektálásába. Az egyetlen lehetőség az összehangolt, nagyon erőteljes, kemény válaszadás „Putyin agressziójára”, mert az orosz elnök „csak ezen a nyelven ért”. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt