Röpködtek a milliárdok a mexikói elnök britanniai látogatásán

Csütörtökön ért véget Enrique Pena Nieto háromnapos nagy-britanniai látogatása, melynek célja az volt, hogy elmélyítse a két ország közötti energetikai együttműködést. A látogatás során kötött legfontosabb megállapodásban Nagy-Britannia vállalta, hogy 908 millió eurós (kicsit kevesebb mint 277 milliárd forintos) hitelkeretet biztosít mexikói olajipari cégeknek brit technológia vásárlására. A megállapodást értékelő beszédek szerint ezzel mindkét állam jól jár, brit cégek technológiát exportálnak jó pénzért, a mexikói olajvállalatok pedig a kedvező brit hitelből turbózhatják fel magukat.

A látogatás során emellett széndioxid-kibocsátásról szóló egyezményt is kötött a két ország, és közös energetikai szakemberképzésről állapodott meg a brit olajkitermelés egyik központjának számító Aberdeen egyeteme és a mexikói Pemex olajvállalat.

A mexikói elnök David Cameron brit miniszterelnökkel is találkozott, ők a mexikói emberi jogi helyzetet vitatták meg, és megbeszélték, hogy tok jó lenne erősíteni az energetikai együttműködést Mexikó és Európa között, mert ezzel is csökkenne a kontinens orosz energiafüggősége. (BI)