Az ukrán gázcég nagyvonalúan zsarolja vissza a Gazpromot

gazdaság
2015 március 06., 09:48
comments 125

Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz között hónapok óta elszámolási vita van. Az orosz kormány gyakran használja a Gazpromot politikai nyomásgyakorlásra, így van ez most is, az orosz gázcég azt állítja, hogy az új kijevi vezetés nem az előzetes megállapodásoknak megfelelően fizetett az Oroszországból érkezett gázért. A vita hátterében valószínűleg az áll, hogy a Gazprom az ukrajnai szakadát területekre érkező, és a szakadárok által felhasznált gázt is Kijevvel fizettetné meg, Kijev viszont nem akarja az ellenségeit pénzelni.

  1. A Naftogaz ezért úgy döntött, nem vesz több gázt a Gazpromtól.
  2. A Gazpromnak viszont így is kell gázt nyomnia a Testvériség vezetékbe, mert csak ezek keresztül tudja kielégíteni EU-s vevőit.
  3. Moszkva attól fél, hogy az ukránok majd lecsapolják az egyébként nem nekik járó tranzitgázt, ezért a Gazprom azzal fenyegetőzik, hogy ha a Naftogaz nem vásárol tőlük gázt ukrajnai használatra, akkor a tranzitot is leállítják.
  4. Ez nagyon rossz lenne nemcsak Ukrajnának és Oroszországnak, hanem az Európai Uniónak is.

A Naftogaz azonban március 5-én finoman visszaszólt az orosz félnek, közleményt adtak ki arról, hogy bár a Gazprom egyik napról a másikra 58 százalékkal növelte az Ukrajnán átmenő tranzitgáz mennyiségét, az ukrán fél megpróbálja teljesíteni ezt az orosz igényt.

Az ukrán-orosz gázszállítási megállapodás szerint a Gazprom tranzitigénye egyik napról a másikra csak +/- 4,5 százalékkal változhat az ungvári tranzitállomáson, a Gazprom azonban március 5-én még 110,3 millió köbméter gáz továbbítását rendelte meg a Naftogaztól, március 6-ra viszont 174,3 millió köbméter szállítására adtak le megerendelést az oroszok. Ez 58 százalékos emelkedés, nyilvánvalóan szembe megy a gázszállítási szerződésben leírtakkal. A szerződés szerint egy ekkora növekményt legkésőbb a megrendelés teljesítése előtt 36 órával be kell tárolni az ukrajnai gáztárolókban ahhoz, hogy a megrendelést ki lehessen elégíteni, a Gazrpom pedig ezt nem tette meg.

De a Naftogaz közleménye szerint ennek ellenére is kielégítik az orosz igényt. Közleményük jelentősége annyi, hogy finoman megmutassák a Gazpromnak:

ők is tudnak zsarolni a tranzit leállításával vagy visszafogásával, hiszen erre szerződés adta lehetőségük van.

A Naftogaz taktikája bejönni látszik, a Gazprom nem sokkal később közölte: megérkezett a Naftogaz egyik korábbi 15 milliós átutalása, ami elég még 5 napi folyamatos ellátásra. A vitázók ismét adtak tehát maguknak majdnem egy hét haladékot. Szerencse, hogy addig egyre melegebb lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.