Így vegzálták Orbán emberei a Magyarországra látogató EU biztost

politika
2015 március 06., 14:17
comments 284

Vera Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos a múlt héten Magyarországra jött, hogy civilszervezetekkel tárgyaljon. A cseh sajtó szerint azonban a biztost ittléte alatt folyamatosan követték az Emberi Erőforrások Minisztériumának emberei, akik még arra nem hivatalos találkozóra is kérdés nélkül beültek, amit a biztos Bag községben szervezett a Bagázs civil szervezet tagjaival.

A Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap pénteki cikke szerint a magyar kormány megbízottjai

„szárazon közölték, hogy az emberi erőforrások minisztériumától vannak, és szó nélkül Jourová széke mellé tolták saját székeiket.”

Jourová a lapnak elmondta, hogy

a találkozó tényét a magyar hivatalokkal, még Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, Orbán Viktor bizalmasával sem közölte, Balog emberei mégis megjelentek Bagon.

A biztosnak meggyőződése, hogy a négy ellenőrt elsősorban nem az ő személye érdekelte, hanem az, hogy mit mondanak neki a civilek. Ez szerinte megfelel annak a trendnek, hogy az Orbán kormány egyre inkább megszorítja a civil társadalmat, és a külföldről finanszírozott civil szervezeteket Magyarország ellenségeinek tekinti - állította Jourová. Éppen a magyar kormánynak a civil szervezetekre gyakorolt fokozódó nyomása volt Jourová magyarországi útjának egyik oka.

Jourová Frans Timmermanssal, az Európai Bizottság első alelnökével azért egyezett meg magyarországi munkalátogatásában, hogy a helyszínen tájékozódjék a problémákról.

„Brüsszel ugyanis foglalkozni fog azzal, hogy magyar szervek részéről ismételten megsértik az európai szabályokat és elveket.”

Az EU vezetői úgy vélik, egyelőre elég figyelni a magyarországi helyzetet, mert az esetleges keményebb fellépés kontraproduktív is lehet. Ugyanakkor a cseh lapnak nyilatkozó EU-biztos szerint mérlegelés tárgya az is, nem lenne-e kontraproduktív Európa fennmaradása szempontjából, ha nem tenne semmit. (MTI via Kettős Mérce)

UPDATE: A Bagázs nevű civil szervezetnél járt az eu biztos

Nálunk járt a biztos asszony, és valóban hívatlanul jelentek meg négyen

- ezt mondta Both Emőke, a bagdi Bagázs nevű civil szervezet vezetője, aki az említett megbeszélés főszereplője volt. Azt mondta, hogy sokáig szervezték a találkozót, azt komoly előkészítő munka előzte meg, ezért is lepődött meg, amikor egyszer csak beállítottak Balog küldöttei.

"Közölték, hogy Balog Zoltán szólt nekik, hogy lesz ez a találkozó, és ezzel le is ültek."

Both ezzel együtt azt mondta, hogy őt nem akadályozták a hívatlan vendégek abban, hogy nyíltan elmondja a véleményét az eu biztosnak, aki láthatóan a Bagázs eredményeire volt kíváncsi, és nem a látogatókra, akik egyébként a Lungo Drom munkatársaiként mutatkoztak be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.