A görög csodaminiszter turistákat fizetne, hogy kémkedjenek a görög adóelkerülők után

külföld
2015 március 07., 14:55
comments 55

A Sziriza vezetői rengeteget vártak Janisz Varufakisztól, az 53 éves görög-ausztrál közgazdászt azért tették meg az új kormány pénzügyminiszterévé, hogy unortodox megoldásaival segítsen megvalósítani a Sziriza legfőbb választási ígéreteit:

  • kiléptetni Görögországot az EU-IMF mentőcsomagból,
  • hatályon kívül helyezni a brutális megszorító intézkedéseket,
  • csökkenteni a görög munkanélküliséget,
  • talpra állítani a görög gazdaságot és
  • visszaszorítani az adóelkerülést.

Na, ezek közül eddig egyik se sikerült.

Ráadásul Varufakisz néha annyira ostobán viselkedik, és annyira ostoba javaslatokat tesz, mintha direkt fáradozna pártja és kormánya megbuktatásán. Minisztériuma most azt találta ki, hogy

külföldi turistákat foglalkoztatna adóellenőrként az országban.

Olyan emberekre gondol, akik csak maximum 1-2 hónapig vannak Görögországban. A jelentkezőkkel elvégeztetne egy gyors képzést, aztán bedrótozva, bekamerázva küldené is a turistákat a boltokba meg ilyen-olyan vállalkozókhoz. A turisták ügyfeleknek és vásárlóknak adnák ki magukat, a bepoloskázásuk miatt pedig lelepleznék a görög adóelkerülő vállalkozókat.

photo_camera Varufakisz (AFP)

Varufakisz még pénzt is adna a jelentkező külföldieknek, ráadásul EU-s forrásokból finanszírozná az egész programot. A Financial Times-nak nyilatkozó uniós hivatalnokok szerint a javaslat eléggé meghökkentette a brüsszeli döntéshozókat.

Bár Varufakiszt bizonyára a legjobb szándék vezérli, valószínűleg nem mérte fel megfelelően, hogy milyen hatásai lennének a programjának a görögökre. Az ország görög lakói körében eleve rekordmagas a munkanélküliség, és az idegengyűlölet is egyre jelentősebb, erre a kormány fizetett adóellenőrt csinálna a Görögországba látogató gazdag külföldiekből. Hát, sok sikert hozzá. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.