A véres vasárnap 50. évfordulójára emlékezik az Egyesült Államok

történelem
2015 március 07., 11:09
comments 24

1965. március 7-én az Egyesült Államokban nagyban pörgött a feketék polgárjogi mozgalma. A mozgalom vezetői országszerte meneteket szerveztek, tiltakozásul afroamerikaiak választójogi diszkriminációja ellen. A feketék és támogatóik az Egyesült Államok több városában is tartottak ezidőtájt békés felvonulásokat a választójog egyenlőségéért.

1965-ben több menetet is szerveztek az Alabama állambeli Selmában, ahonnan a tüntetők gyalog vonultak át Alabama fővárosába, Montgomerybe. Március 7-re is egy ilyen menetet szerveztek, melyen a tüntetők a választójog mellett a rendőri erőszak ellen is demonstráltak, szerettek volna kiállni halott társukért, Jimmie Lee Jackson alabamai választójogi aktivistáért, akit egy korábbi békés tüntetésen lőtt le egy rendőr.

A március 7-én Selmából kifelé tartó, nagyjából 600 fős békés menetet azonban a város melletti autópályán rendőrsorfal várta. A menet vezetői próbáltak szót érteni a rendőrökkel, de azok felszólították a feketéket, hogy menjenek haza, majd miután azok nem mentek,

gumibotokkal verni kezdték őket és könnygázt is felhasználtak a tömegoszlatáshoz.

A hamar a helyszínre érkező tévéstábok azonban az esemény nagyobb részéről tudósítani tudtak, az adásba került brutális képek pedig

az amerikaiak jelentős részét a polgárjogi mozgalom mellé állították.

Nem sokkal ezután a választójogi reformcsomagot is elfogadta a Kongresszus.

photo_camera „Selma to Montgomery Marches“ von Peter Pettus - Library of Congress. Lizenziert unter Gemeinfrei über Wikimedia Commons

Alabamában egész márciusban feszült maradt a hangulat, a véres vasárnap után verték halálra szegregációpárti fehérek, a feketéket támogató fehér James Reeb tiszteletest is. Reeb a kórházban halt bele sérüléseibe március 11-én, 38 éves volt, 4 gyereket hagyott hátra. Halálhírére újabb demonstrációk kezdődtek a városban.

Az eset után 50 évvel az egész Egyesült Államokban megemlékezéseket tartanak, szombaton Barack Obama elnök is az alabamai Selmába utazik egy rendezvényre. (NBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.