A kínai parlament támogatta a növekedési cél csökkentését

Bár más lehetősége nem is igazán volt, a kínai parlament támogatta a 2015-ös növekedési cél visszavágását. Így most hivatalosan 7 százalékos GDP-növekedést várnak idén. Azt azonban mindenképp jelzi a döntés, hogy a kínai elitben egyelőre töretlen a támogatás a kínai gazdaság lehűtését és a belső fogyasztás felpörgetését célzó gazdaságpolitika mögött.

„Ez nem csak körömvágás, ez olyan, mintha kivettünk volna egy kést a saját húsunkból.”

- értékelte a lépést Li Ko-csiang kínai miniszterelnök.

Ha Kína a 7 százalékos növekedési célt tartja, az azt jelenti, hogy a gazdaság növekedése két év alatt majd egy százaléknyit lassul. 2013-ban ugyanis még 7,7, tavaly pedig 7,4 százalékos volt a növekedés.

Az kínai vezetés 2013-ban hirdetett új, kevésbé növekedésösztönző gazdaságpolitikát. A miniszterelnök és az elnök meggyőződése, hogy a túlhajtott gazdasági növekedés Kína vesztét okozza, ha nem váltanak irányt, ezért az utóbbi jó másfél évben, ahol tehették, hajtogatták, hogy a korábbi évekre jellemző kétszámjegyű GDP-növekedés korszaka egyértelműen lezárult Kínában. Az új iránnyal csökkentenék a brutális mértékű kínai környezetszennyezést is, mellyel Kína már saját vezetői szerint is a globális fenntarthatóságot veszélyezteti. A cél jelenleg egy stabil és átlátható gazdasági rendszer kialakítása, és a belső fogyasztás felpörgetése. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.