Putyin készen állt nukleáris erőket is bevetni a Krím megszerzéséért

külföld
2015 március 16., 08:53
comments 46

Az orosz elnök szavai egy vasárnap bemutatott dokumentumfilmben, ami a Krím elfoglalásának egy éves évfordulójára készült. Ebben szólalt meg Putyin is, igaz a beszélgetést még korábban, eltűnése előtt rögzítették.

Putyin arról is beszélt a felvételen, hogy Oroszország megmentette Viktor Janukovics életét, mert az oroszbarát ukrán elnök közvetlen veszélyben volt, amikor "forradalmárok" vették át a hatalmat. Putyin szerint olyan információ birtokába jutottak, amely szerint nem csak Janukovics elfogása volt a cél, hanem a fizikai megsemmisítése is. A megbukott ukrán elnök kimenekítése pedig meg is teremtette a lehetőségét a Krím elfoglalásának.

Mivel nem lehetett előre látni, hogy ez milyen reakciókhoz fog vezetni, Putyin saját elmondása szerint első lépésben nagyon direkt parancsokat adott a haderőknek. Amikor megkérdezték tőle, hogy a nukleáris fegyvereket is készültségbe helyezték-e, Putyin azt válaszolta, hogy készen álltak erre.

Putyin március 5-e óta nem bukkant fel a nyilvánosság előtt, rengeteg különféle pletyka kering az esetleges hollétéről. A Kreml ugyanakkor igyekszik ezeket mind cáfolni, állításuk szerint minden a legnagyobb rendben. A Reuters most legfrissebb pletykaként egy osztrák információt hozott elő, ami szerint Putyinnak hátproblémái vannak, és egy Moszkva-közeli dácsáján kezeli éppen egy osztrák specialista. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.