Döbrögik népesítették be a Földet

TUDOMÁNY
2015 március 19., 17:55
comments 231

Egy nemzetközi tudóscsoport azt állítja, hogy valamilyen okból csak a férfiak egészen kis hányadának születtek utódai a kezdetleges földművelő-állattartó társadalmakban.

Hogy miért? Egyelőre csak sejtéseik vannak. Nem találták nyomát ugyanis, hogy valami világméretű járvány pusztította volna el az újkőkori férfiak jelentős részét, háború sem tizedelte meg a férfi népességet. A gyermektelen férfiak éltek és virultak a kérdéses időszakban.

Dr. Toomas Kivisild, a Cambridge-i egyetem professzora szerint az anyagi javak felhalmozása, és a többi férfi nincstelenségben tartása mellett valamilyen új jog- vagy szokásrend kialakulása lehetett az oka annak, hogy egyes férfiaknak a korábbiaknál sokkal több felesége és utódja lett, másoknak meg egy sem.

A gazdag és hatalommal bíró korai "földesurak" tovább örökíthették a génjeiket és fenntartották a kiváltságaikat, a faluközösség nincstelenjei pedig egyszerűen kihaltak.

Az évek során aztán az egyenlőtlenségek csökkenésével lassan-lassan a reprodukciós lehetőségek is megnyíltak a szegényebbek előtt, legalábbis részben. Úgy számolják, a világban élő összes embert nézve ma is átlagosan 4-5 nő nemz utódot egyetlen férfival, azaz napjainkban is sokan vannak (és többségében férfiak), akik utód nélkül élik le az életüket.

Az nem újdonság, hogy az emberiség túlélését a fizikai körülmények változásához való minél jobb alkalmazkodás segítette elő, vagy hogy evolúciós előnyt jelentett bizonyos élelmiszerek (mint például a tej) megemésztésének képessége. Azonban ha az Arizonai Egyetemen kutató Melissa Wilson Sayre elmélete helyes,

ez lehet az első példa az emberiség történetében arra, hogy a kulturális tényezők nagymértékben befolyásolták az evolúciót.

Honnan veszik mindezt?

A világ hét különböző táján élő mintegy 450 férfi DNS-ét vizsgálták meg. Az Y-kromoszómában található információkat, illetve a csak anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-t összehasonlítva jutottak a fenti egészen érdekes eredményekre. Lényegében az emberiség történetének visszafejtését végezték el. Egészen Ádámig és Éváig.

Ha nem is a Bibliában leírt módon, de valószínűsíthető, hogy az emberiségnek volt egy (vagy néhány) ősanyja, és hozzá hasonló férfi ős is, igaz, ő jóval később élt. Továbbá azt is kiszámolták a férfi, illetve azt is női ágon öröklődő kromoszómákból, hogy mindig is több nő élt a Földön, mint férfi.

Biológus antropológusok azt állítják a Genome Research-ben múlt héten megjelent tanulmányukban, hogy 8000 évvel ezelőtt történt valami, ami miatt a világ egész férfi populációjának jelentős része egyszer csak nem alapított családot. Ez az ok szerintük nem valamiféle globális járvány lehetett.

Archeológusok, biológusok és antropológusok együtt próbálják kitalálni, mi is történhetett, aminek köszönhetően a civilizáció eljutott egy olyan pontra, hogy nem a legegészségesebb, legfittebb férfiak népesítették be végül a bolygót, hanem a legkapzsibbak, legirigyebbek és a legerőszakosabbak.

(via Pacific Standard - Quick Studies)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.