Az NGM még Matolcsy minisztersége idején megmondta, hogy a vasárnapi boltbezárás katasztrófához vezethet

POLITIKA
2015 március 20., 06:55
comments 284

A Nemzetgazdasági Minisztérium most ugyan nem, de 2011-ben készített egy hatástanulmányt a KDNP vasárnapi boltbezárással kapcsolatos javaslatához. Az akkor még Matolcsy György vezette minisztérium a javaslat mellett és az ellene szóló érvek összegzése után

„nehezen támogathatónak” bélyegezte a tervezetet.

A Népszabadság szerint azt írták, hogy az intézkedés 10-15 ezer ember elbocsátásával járhat, és a munkájukat elveszítők jó része később sem fog tudni elhelyezkedni az ágazatban. Az NGM becslése szerint a forgalomcsökkentésből adódó áfakiesés, a megszűnő munkahelyek miatt a társadalom egészét terhelő kiadások, továbbá a kieső járulékbevételek

összességében 50 milliárd forintos veszteséget okoztak volna a költségvetésnek.

A minisztérium tanulmánya a kormány megbízására készült, így annak tartalmát Orbán Viktor kabinetje minden bizonnyal ismerte is. A Fidesz 2010 előtt ellenzékből még támogatta a KDNP boltbezárós javaslatát, korményon viszont már jegelték volna az ügyet. Aztán amikor a KDNP-s Harrach Péter először akart javaslatot benyújtani, Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta, hogy a kormány hatástanulmányt rendel. Matolcsy minisztériuma 2011-ben több tanulmányt is készíttetett a témáról, ezek legfőbb megállapításait gyúrta össze egy háttéranyagban, amit végül a kormány elé vittek. Ebben van az 50 milliárdos veszteségbecslés. Varga Mihály, a Matolcsyt váltó nemzetgazdasági miniszter is ismerhette a tanulmányt, mivel 2014 novemberében határozottan azt mondta, hogy nem támogatja a vasárnapi boltbezárást.

A Népszabadság információi szerint a Fidesz vezetése is megosztott volt az ügyben, Kósa Lajos és Balla György is zúgolódtak, hogy a kormánykritikussá váló hangulatban nem szerencsés a vasárnapi bezárást erőltetni. Az ügyet végül maga Orbán döntötte el, bizalmi kérdést csinált abból, hogy a fideszesek megszavazzák-e a KDNP javaslatát. A Népszabi szerint az NGM és Varga is ekkor hódolt be, ezért most már kifelé a minisztérium is támogatja a boltbezárást.

A most életbe lépett javaslathoz már nem is kellett kormányzati hatástanulmányt készíteni, hiszen azt nem a kormány nyújtotta be, hanem egyéni képviselői indítványként érkezett a parlament elé, így meg az NGM-nek hivatalosan nincs rá befolyása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.