Le Pen kiléptetné Franciaországot az EU-ból és a görögöket is kilépésre buzdítja

Marine Le Pen, az oroszbarát szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Front elnöke az EU-ból való kilépésről rendezne népszavazást Franciaországban, ha megnyerné a két év múlva esedékes elnökválasztást. A pártelnök a Mega görög tévének nyilatkozva mondta ezt kedden.

„Az az elgondolásom, hogy megmondom a franciáknak, ha engem választanak meg 2017-ben, hat hónappal később népszavazás lesz.”

Le Pen szerint az Európai Unió halott, és ez a francia gazdaság, a szociális jóléti rendszer és identitás halála is. A pártvezető arra szólította fel Görögországot, hogy kezdjen tárgyalásokat az euróövezetből való kilépésről ahelyett, hogy teljesítené a hitelezők és Brüsszel követeléseit. Üdvözölte a radikális baloldali Sziriza párt januári választási győzelmét.

Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Front minden idők legjobb eredményét érte el a vasárnapi helyhatósági választáson, a voksok 25,97 százalékával a második lett a pártok szerinti bontásban. Nem sikerült ugyanakkor a legerősebb francia politikai erővé válnia, jóllehet a felmérésekben 30 százalékkal az élre várták. Az első helyen a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) nyerte a szavazatok 29,4 százalékával. (via MTI)