Putyin beállt a palesztinok mögé

Vlagyimir Putyin az Arab Liga egyiptomi kongresszusán tartott beszédében szombaton este azt mondta, hogy

„A palesztinoknak joguk van arra, hogy független és élhető államot alapítsanak Kelet-Jeruzsálem fővárossal.”

Mondatának első felével manapság már csak nagyon kevesen nem értenek egyet, a március 17-i választási győzelem után még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is azt mondta, hogy nem ellenzi a palesztin államiságot, de ennek kiépítéséhez gyökeresen meg kell változniuk a körülményeknek. Ez azért furcsa, mert Netanjahu a választási kampány hajrájában még azzal próbált szavazatokat szerezni, hogy azt mondta, amíg ő a miniszterelnök, addig nem jön létre palesztin állam. Putyin szavaival kapcsolatban is inkább az a kérdés, hogy milyen időtávon véli megvalósíthatóan a palesztin államalapítást.

Putyin mondatának második felével azonban már több a gond: a palesztinok ugyanúgy Jeruzsálemet szeretnék születő államuk fővárosának, mint ahogyan Izrael is ezt a várost tekinti központjának. Az izraeli-palesztin konfliktusban Jeruzsálem helyzete igen komoly vitákat szül.

Putyin beszédében arról is szólt, hogy az Arab Ligának nyitnia kell a közel-keleti rendezésben érdekelt négy hatalom, az USA, Oroszország, az EU és az ENSZ felé. (JerusalemPost)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.