Az utolsó előtti napon nem sikerült megkötni az iráni atomalkut

Kedd éjfélig kéne aláírni az iráni atomprogramról szóló megállapodást, de a lausanne-i tárgyalások még húzódnak. Azt, hogy hétfő éjjel nem lesz megállapodás, már jelezte az is, hogy csak szakértői szinten egyeztettek, és hogy az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov hazautazott. Őt kedden visszavárják.

A tárgyalásokon az Egyesült Államok és az európai hatalmak azt akarják elérni, hogy Irán adjon fel fegyvergyártási célú atomprogramjával, és adjon garanciákat arra, hogy csak energiatermelésre használja majd az uránt, amit centrifugáiban dúsít. Cserébe megtarthatná ezeket a centrifugákat, és még az országot közel egy évtizede sújtó szankciókon is enyhítenének.

A megállapodás egyelőre még a tárgyalók szerint sincs közel. John Kerry, az amerikai külügyminiszter csak annyit mondott, hogy "még mindig vannak nehéz kérdések".

A tárgyalások menetrendje szerint március 31-én éjfélig meg kéne kötni a keretmegállapodást, hogy aztán július végén aláírhassák az átfogó, technikai részletekre is kiterjedő megállapodást. (Via MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.