Az utolsó előtti napon nem sikerült megkötni az iráni atomalkut

külföld
2015 március 31., 05:20
comments 63

Kedd éjfélig kéne aláírni az iráni atomprogramról szóló megállapodást, de a lausanne-i tárgyalások még húzódnak. Azt, hogy hétfő éjjel nem lesz megállapodás, már jelezte az is, hogy csak szakértői szinten egyeztettek, és hogy az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov hazautazott. Őt kedden visszavárják.

A tárgyalásokon az Egyesült Államok és az európai hatalmak azt akarják elérni, hogy Irán adjon fel fegyvergyártási célú atomprogramjával, és adjon garanciákat arra, hogy csak energiatermelésre használja majd az uránt, amit centrifugáiban dúsít. Cserébe megtarthatná ezeket a centrifugákat, és még az országot közel egy évtizede sújtó szankciókon is enyhítenének.

A megállapodás egyelőre még a tárgyalók szerint sincs közel. John Kerry, az amerikai külügyminiszter csak annyit mondott, hogy "még mindig vannak nehéz kérdések".

A tárgyalások menetrendje szerint március 31-én éjfélig meg kéne kötni a keretmegállapodást, hogy aztán július végén aláírhassák az átfogó, technikai részletekre is kiterjedő megállapodást. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.