Meghosszabbította gázszállítási megállapodását a Gazprom és az ukrán Naftogaz

Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz hónapok óta elszámolási vitában van. Az oroszok azt állították, hogy az ukránok nem a 2009-es, 10 éves gázszállítási szerződés rendelkezéseinek megfelelően fizetnek, erre a Naftogaz azt mondta, hogy akkor nem vesz több gázt a Gazpromtól. Az oroszok válaszul azzal kezdtek fenyegetőzni, hogy a Testvériség vezetéken keresztül Ukrajnán át az EU felé menő gáztranzitot is leállítják, mert attól tartottak, hogy Ukrajna illegálisan megcsapolja majd a Gazprom többi vevőjének szánt gázt. Ebben a helyzetben a téli ellátásbiztonság érdekében a két fél aláírt egy ideiglenes, téli csomagnak nevezett szerződést, ennek feltételei szerint ment eddig a gázszállítás.

A Gazprom és a Naftogaz azonban most - Európa nagy részének kellemes meglepetést okozva - megállapodtak a téli csomagban foglalt szállítási feltételek negyedéves meghosszabbításában. Csak egyetlen tényezőt változtattak meg: a Naftogaz a következő három hónapban 248 dollárt fog fizetni a Gazpromnak a 1000 köbméterenként a gázért. Ez nagyon jó ár, az ukránok még a moszkvabarát Viktor Janukovics elnöksége idején is 400 dollár feletti árat fizettek, 2015 első negyedévében a téli csomag feltételei szerint pedig 329 dollárt, hiszen már ez is engedmény volt orosz részről.

A Reuters elemzése szerint az oroszoknál győzött a gazdasági belátás a politikai motiváció mögött, már nem akarják a Gazprom gázán keresztül kivéreztetni Ukrajnát, hanem belátták, hogy Kijev ennyit tud fizetni, és az európai tranzit védelme érdekében nem lehet egyszerűen megvonni a gázt az Ukránokról.

A döntést a Gazprom és a Naftogaz is közleményben méltatta.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.