Az Amnesty Internationalnak bizonyítéka van arról, hogy az oroszpárti szakadárok hadifogoly ukrán katonákat végeztek ki

külföld
2015 április 09., 10:11
comments 348

A nemzetközi emberi jogi szervezet csütörtöki közleményében azt írta, olyan videofelvételek vannak a birtokukban, amelyek szerint a felkelők rövid úton kivégeztek legkevesebb négy, fogságukba esett ukrán kormánykatonát. A katonák teteméről a hullaházban készült felvételeken a fejükre és testükre leadott lövések nyomai láthatók, amelyek "kivégzésszerű gyilkosságról" tanúskodnak.

Az AI szerint ez háborús bűntett, amit "azonnal, alaposan és részrehajlás nélkül" ki kell vizsgálni, és az elkövetőket tisztességes bírósági eljárás során kell felelősségre vonni.

Az AI közleményét megelőzően egy szakadár parancsnok úgy nyilatkozott a Kyiv Post című angol nyelvű ukrán internetes újságnak, hogy egymaga 15 hadifogoly ukrán katonát ölt meg. A szakadárok egyik tanácsadója tavaly azt mondta a BBC-nek, az oroszbarát felkelők azért hajtanak végre kivégzéseket az általuk elfoglalt területeken, hogy elejét vegyék a káosznak.

photo_camera Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Emberi jogi csoportok a konfliktusban részt vevő mindkét felet azzal vádolják, hogy megsértik a hadifoglyok emberi jogait.

Hírek szerint a szakadárok több száz ukrán katonát ejtettek foglyul az egy éve kezdődött kelet-ukrajnai háborúban, amelynek eddig már több mint 6000 áldozata van.

A februárban kötött tűzszüneti megállapodás értelmében március elején szabadon kellett volna bocsátani az összes hadifoglyot, de a felek a vállalt kötelezettségnek eddig csak részben tettek eleget.(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.