Megállapodás ide vagy oda, több amerikai állam megtartja az Irán elleni szankcióit

Az iráni atomprogramról szóló tárgyalások legfontosabb tétje Irán szempontjából az volt, hogy az USA egyezzen bele a hatalmas iráni gazdaság számára egyre terhesebbé váló nyugati szankciók feloldásába. Úgy tűnik, hogy a megállapodás megszületett, Washington és Teherán is lényegi engedményeket tett egymás álláspontja felé. Irán már várja is a szankciók feloldását.

Azt azonban kevesen tudják, hogy az Egyesült Államokban nemcsak a szövetségi kormánynak vannak Irán ellen bevezetett szankciói, hanem nagyjából két tucat szövetségi államnak is. Ezek pedig az atomprogrammal kapcsolatos megállapodás ellenére sem járnak le, csak akkor oldják fel őket, ha Irán nem finanszíroz többé az Egyesült Államok és szövetségeseinek érdekei ellen való terrorakciókat a Közel-Keleten. Ez pedig igencsak nehéz lenne Irán számára, az USA két legfontosabb közel-keleti szövetségese, Izrael és Szaúd-Arábia ugyanis pont Irán legnagyobb ellenfelei. Teherán pedig támogatja az Izrael ellen is harcoló Hezbollahot és a Szaúd-Arábia érdekelit sértő jemeni síiták hadműveleteit is a jemeni polgárháborúban.

Két állam, Kansas és Mississippi még azt is fontolgatják, hogy újabb szankciókat vezetnek be Iránnal szemben. Egy floridai szenátor pedig a Reuters kérdéseire tisztázta: a floridai szankciók nem kötődnek Obama és a szövetségi kormány iráni tárgyalásaihoz.

Az állami szankciók is fájnak Iránnak, iráni cégeket különböztetnek meg hátrányosan, gátolják az adott állam vállalatainak iráni üzleteit, és megakadályozzák, hogy az adott szövetségi államban működő pénzalapok bármilyen formában is iráni cégekbe vagy beruházásokba fektessék a pénzüket. (Reuters)

Az iráni atomprogramról és a megállapodásról itt meg itt írtunk bővebben.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.