BKV-Figyelő: a budai fonódó villamos építését is fel kell függeszteni a HÉV-alagút repedése miatt?

Budapest
2015 április 18., 06:18
comments 195

Tegnap kapott levelet a BKV-figyelő blog egy mérnökhallgatótól, aki a szakmai gyakoratát tölti a fonódó villamos építésén. A BME-s diák szerint sokkal nagyobb a baj, mint azt a híradásokból tudni-sejteni lehetett. Szerinte tudott volt, hogy a negyven éves, elhasznált alagút nem fogja bírni a felújítást és a megnövekedett forgalmat és a tervek szerint meg kellett volna erősíteni az alagutat, de ez

"jelentős költséggel és munkával járt volna. Erre azonban nem volt uniós forrás, a BKK és a főváros meg nem volt hajlandó plusz költséget biztosítani."

A levél szerint hírzárlatot rendeltek el és felmerült, hogy a teljes fonódó villamos beruházást fel kell függeszteni egy időre:

"Az alagút tetejének repedéseit már hétfőn észrevettük, de a kivitelező mérnökei utasítottak, hogy ne foglalkozzunk vele. A tegnapi napon (április 16-án) kaptunk híreket, hogy az alagútba kisebb betondarabok potyogtak le. Azonnal le kellett volna állítani a forgalmat! Ez csak az esti órákban történt meg, de teljes hírzárlatot rendeltek el. Az alagúttal kapcsolatos hírek véletlenül szivárogtak ki – eredetileg váltóhiba szerepelt volna hírekben.

Ma délelőtt (április 17-én) már arról is lehetett hallani, hogy

lehet, hogy az egész fonódó építését felfüggesztik, de részleteket nem tudok. Mindenesetre az tény, hogy az alagút födémje nem megfelelő és az átépítési munkálatokba olyan hibák kerültek, hogy lehet, az eredeti autós és buszos forgalmat se fogja elbírni, nem hogy az új villamosokat!"

A BKV-figyelő megkeresésére a BKK közleményben válaszolt, eszerint a rendben elvégzett próbaterhelések eredményei alapján a

"a teljes alagút újraépítésének szükségessége nem igazolható.

A tegnapi eseménynél közrejátszhatott a hirtelen jött felmelegedés, amely a lebontott burkolat alatt lévő, amúgy is rossz állapotú alaplemez és a gerenda hőtágulás miatti sérülését okozta.
A kockázatok mérséklése érdekében a BKV először a HÉV sebességét korlátozta, majd a nap folyamán a forgalom leállításáról saját hatáskörben üzemeltetőként döntött. A BKK-nak nincs tudomása arról, hogy az állapotromlás már a korábbi napokban veszélyes mértéket öltött volna."

A BKK szerint az alagutat április 26-án adják át újra a forgalomnak és kisebb javítások a fonódó villamos projekt befejezése után is várhatóak még. De

"a Budai fonódó villamosközlekedés megteremtése projekt kivitelezésének leállítását a tegnapi rendkívüli esemény nem indokolja."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.