Putyin szerint nem változtat az ukrán helyzeten az, ha Izrael fegyvereket szállít Kijevnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szombati interjújában azt mondta, hogy csak elmérgesíti az ukrajnai konfliktust, ha Izrael úgy dönt, fegyvereket szállít az oroszbarát szeparatisták (és minden jel szerint az Ukrajnába irányított orosz katonák) ellen harcoló kijevi kormánynak. Az elnök szerint egy ilyen fegyverszállítás nem fog változtatni sem a jelenlegi helyzeten, sem a konfliktus végkimenetelén.

Putyin szinte ugyanezekkel a szavakkal kommentál minden, lehetséges fegyverszállításról szóló hírt. Elemzők szerint ez is arra utal, hogy Moszkva célja jelenleg az ukrán konfliktus befagyasztása, és hogy erőegyensúly legyen az ukrán hadsereg és a szeparatisták között a fronton. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ha plusztámogatást kapnak valahonnan az ukrán alakulatok, Oroszország ugyanilyen mértékben erősíti majd a szeparatistákat is.

A fegyverszállítások  azért kerültek szóba a szombati interjúban, mert az elmúlt napokban több izraeli politikus is fenyegetőzött: fegyvereket fognak szállítani Ukrajnának, ha Oroszország is fegyvereket szállít Iránnak.

Oroszország nemrég jelentette be, hogy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszereket szállít Iránnak. Putyin ennek érdekében egy elnöki dekrétummal fel is oldotta a korábban ezt tiltó orosz szankciókat. Irán legnagyobb közel-keleti ellenfelének, Izraelnek ez értelemszerűen nem tetszik, ezért fenyegetőzik az ukrán fegyvereladásokkal.

Putyin szerint Jeruzsálemben nem kellene ennyire aggódni, ugyanis az Iránnak szállítandó Sz-300-as csak védelmi célú, és Izrael védelmi képességeit nem rontja. Ez tulajdonképpen igaz, az Sz-300-as ugyanis Irán számára elsősorban a területére lőtt rakéták vagy a területére támadó repülők semlegesítését könnyítené meg.

Putyin látszólag nem izgulja túl a dolgot, azt mondta:

„Ez az izraeli vezetők döntése, joguk van azt tenni, amit célravezetőnek tartanak.”

(TASZSZ)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.