Egyetlen hónap alatt 7 milliárddal növekedett a kórházak adóssága

Egészségügy
2015 április 20., 13:38

Miközben a kormány egészségügyi átalakításon dolgozik, és megtiltaná a kórházaknak, hogy adósságot termeljenek, és miközben magyar ápolónők tiltakoznak az egészségügy gyászos helyzete miatt, egyre nő a magyar kórházak adóssága. Az Államkincstár adatai szerint a teljes kórházi adósságállomány egyetlen hónap alatt 7 milliárd forinttal emelkedve 83 milliárdra nőtt.

A napi.hu szerint a legnagyobb adósok között van a Honvédkórház, ahol a február végétől március végéig 350 millió forinttal nőtt az adósság, így most 4,85 milliárdon áll. A Péterfy Sándor utcai kórházban ugyanebben az időszakban a 3,7 milliárd forintos mínusz gyarapodott kereken 4 milliárd forintra. A Pécsi Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetemen is a négymilliárd forinthoz közelít a ki nem fizetett számlák összértéke.

„Ezek a számok alátámasztják az Orvostechnikai Szövetség közelmúltbéli állítását, mely szerint az egészségügyben teljes fizetési stop van, hónapok óta egyetlen beszállítói számlát sem egyenlítenek ki az intézmények.”

- nyilatkozta a napi.hu-nak Rásky László a szervezet főtitkára.

A kormány tervei szerint az állam átvállalná a kórházak adósságát, de arról, hogy ez mikor történne meg és mennyi pénz kell rá, arról a kormányzati politikusok egymásnak ellentmondó tájékoztatásokat adnak. Lázár János azt mondta, a költségvetésben már most rendelkezésre áll az erre a célra elkülönített 60 milliárd forint, de Mészáros János, Zombor Gábor egészségügyi államtitkár kabinetfőnöke szerint még hónapokba telhet a konszolidáció.

Az adósságátvállalás eredeti határideje április 1. lett volna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.