Németország népirtásként ismerné el az örmény népirtást

Április 24-én, az örmény népirtás kezdetének 100. évfordulóján szavaz majd a német parlament arról az indítványról, mellyel hivatalosan is genocídiumként ismernék el a Török Birodalom örményei ellen irányuló szervezett gyilkosságokat. Ugyanezen a napon a világ több vezetője gyűlik majd össze az örmény fővárosban, Jerevánban tartandó megemlékezésen.

Németország több európai szövetségese is igyekezett rábírni Berlint, hogy ismerjék el népirtásként az örmény gyilkosságokat. Ez a német kormány számára azért igencsak nehéz döntés. mert Németország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Törökország, emellett török származású választópolgárból is egyre több van Németországban.

Törökország már a gyilkosságok után - a komoly nemzetközi felháborodás után - bíróság elé állította és elítélte az akció néhány felelősét, de a mai napig csak a gyilkosságokat ismerik el, azt nem, hogy szervezett népirtás történt volna. Recep Tayyip Erdogan török elnök a jereváni megemlékezésre sem megy el, ugyanazon a napon egy első világháborús megemlékezést tartanak majd Törökországban.

A megemlékezésre érkező német külügyminiszter együtt vesz majd részt a jereváni ceremónián a népirtást szintén elismerő Franciaország, Oroszország, Svédország, Hollandia és Görögország magas rangú vezetőivel. (Bloomberg)

(A címlapi képen az örmény népirtás néhány túlélője. A fotó a Wikipediáról van.)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.