Áder János helyett kínai katonák fognak masírozni Moszkvában

külföld
2015 április 28., 07:33
comments 106

Kínai katonák is fognak a Vörös téren masírozni a II. világháború befejezésének 70. évfordulójára rendezett moszkvai díszszemlén – erősítette meg Kína oroszországi nagykövete a China Dailynek.

A „fasiszta agresszorok” ellen vívott Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem kerek évfordulója lesz az első alkalom, hogy Kína egy „menetelő katonai egységgel” lesz jelen a Vörös téren – mondta Li Huj, aki szerint Kína részvétele a parádén egyértelműen a két ország közötti „stratégiai összehangoltság” kifejezése.

A kínai díszőrségnek a győzelem napi parádén részt vevő 110 katonából álló egysége már a múlt hét végén megérkezett az orosz fővárosba, hogy megkezdje a felkészülést.

Jang Cseng, az orosz tanulmányok sanghaji intézetének igazgatóhelyettese szerint a kínai katonák jelenlétének „szimbolikus jelentősége van egy olyan időszakban, amikor a Peking és Moszkva közötti stratégiai partnerség új szakaszba lépett”.

A China Daily összeállításában emlékeztet arra, hogy a kínai Népi Felszabadító Hadsereg katonái első ízben 2010-ben, Mexikóban vettek rész katonai parádén külföldön, az ország függetlenségének 200. évfordulóján. Második tengeren túli szereplésük egy évvel később Venezuelában volt.

A lap utalt arra, hogy India – szintén először – egy hetventagú kontingenst küld a Vörös téri díszszemlére, amin több mint 15 ezer katona vonul majd tíznél több országból.

Moszkva 68 államfőnek küldött meghívót, és sajtóértesülések szerint 26 ország vezetői erősítették meg részvételi szándékukat, köztük a FÁK-országok és az Oroszország mellett Brazíliát, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-országok, továbbá leginkább ázsiai és latin-amerikai államok. Hivatalos bejelentésekből tudni lehet, hogy Hszi Csin-ping kínai államelnök és Pranab Mukherjee indiai államfő jelen lesz a győzelem napi ünnepségen. (Elvileg Kim Dzsongun is ott lesz, de Áder János nem – a szlovák Robert Fico viszont igen.)

A Krím tavalyi annektálása miatt a nyugati országok vezetői, köztük Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár lemondta részvételét, Merkel azonban május 10-én Moszkvába látogat, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.