Odaadnák Putyinnak Zemant

Vlagyimir Putyin orosz államfőnek „ajándékozná” Milos Zeman köztársasági elnököt a cseh művészek egy csoportja. Jaroslav Rudis író, az egyik ötletgazda Prágában újságíróknak azt mondta:

„Humoros formában így szeretnénk kifejezni egyet nem értésünket Zeman nézeteivel az orosz-ukrán konfliktusról.”

A művészek levelet küldenek a Kremlbe, amiben azt írják, hogy az „ajándék” a csehek orosz nép iránti hálájának kifejezése a felszabadításért, és az aláírók megerősítik, hogy Putyinnak „ajándékozzák” Zemant. Azt írják:

„Ajándékunknak legkésőbb az évforduló napján kellene megérkeznie. Kis állam vagyunk, értékesebb dolgunk elnökünknél nincsen. Ennek ellenére bízunk abban, hogy nemzetünk ezen rendkívüli ajándékát elfogadja.”

A Putyinnak címzett levelet a cseh művészvilág több tucatnyi személyisége írta alá.

A prágai sajtó szerint az ötlet, hogy humoros formában tiltakozzanak a cseh államfő véleménye ellen az orosz-ukrán konfliktusról, április elején a prágai Archa színházban született az EKG irodalmi kabaré előadása után.

A levél másolatát az aláírók a prágai orosz nagykövetségnek és a cseh elnöki hivatalnak is elküldik.

Zeman az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban azt az álláspontot képviseli, hogy Krím orosz elfoglalása érthető, mert a félsziget történelmileg sosem tartozott Ukrajnához. A kelet-ukrajnai konfliktus Zeman szerint polgárháború, amelyet az ukrán kormány és a szakadárok közti megállapodással kellene feloldani.

A cseh köztársasági elnök szombaton részt vesz a II. világháború 70. évfordulója alkalmával Moszkvában megrendezett ünnepségeken, de a vörös téri katonai díszszemlén nem lesz ott. (MTI)