1 milliárd eurónyi adóval trükközhetett a McDonald's

gazdaság
2015 május 06., 05:05
comments 105

Az Európai Unió vizsgálatot folytat a gyorsétterem-lánc ellen, mert a szakszervezetek gyanúja szerint 1 milliárdnyi adót nem fizettek be. Margrethe Vestager, az EU versenypolitikáért felelős biztosa kedden jelentette be, hogy komolyan veszik és kivizsgálják az esetet.

A McDonald's egy svájci és luxemburgi leányvállalatán keresztül húzhatott hasznot a nagyhercegség kedvező adózási szabályozásából. A luxemburgi adósvindli magyar vonatkozású szálaival részletesen foglalkoztunk.

Az egyik szakszervezet szerint a McDonald's luxemburgi leányvállalatának mindössze 13 alkalmazottja van, mégis 834 millió eurós bevételt könyveltek el 2013-ra.

A biztos hivatala hasonló vizsgálatokat indított az Amazon luxemburgi, az Apple írországi és a Starbucks holland adózási trükkjeivel kapcsolatban, illetve nekimentek a Google-nek és a Gazpromnak is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.