Letartóztatták a BBC stábját Katarban

külföld
2015 május 18., 11:27
comments 104

Az amúgy sem patyolat tiszta Blatter-korszak legnagyobb szégyene a katari vébérendezés, meghalt bevándorlóktól téli rendezésen át az óriási korrupciós vádakig. Most újabb botrány ütötte fel a fejét, miután a BBC stábját meghívták az országba, hogy saját szemükkel nézzék meg, mennyire rossz a bevándorló munkások helyzete. Majd váratlan csavarral letartóztatták őket.

A brit lap stábját a katari miniszterelnöki hivatal hívta meg, ők viszont elindultak egy olyan település felé, ahol úgy tudták, hogy a kvázi rabszolgaként dolgozó nepáli bevándorlók élnek. Ekkor a BBC autóját körbevették, ki kellett szállniuk, elvették a felszereléseiket majd bevitték őket a rendőrségre.

Az újságírók beszámolója szerint kifejezetten ellenséges volt velük szemben a fellépés, de konkrétan nem vádolták meg őket semmivel, csak arra voltak újra és újra kíváncsiak, hogy kivel találkoztak az országban. Olyan képek is előkerültek, melyekről kiderült, hogy a rendőrség az elmúlt napokban is követte és megfigyelte az angol újságírókat. Az egyik rendőr, kiváló angolt beszélve, négy nap börtönnel fenyegette meg a BBC újságíróit, hogy abból majd tanulnának.

A kihallgatás után 13 órán át fogva tartották őket, majd újabb kihallgatás következett, amikor az egyik rendőr fel is csattant:

Ez nem Disneyland, feldughatjátok a kamerátokat.

Végül két nap után engedték el a négy újságírót, felszereléseiket nem kapták vissza.

Márciusban egy német újságírócsapatot tartóztattak le, hasonló okok miatt. Akkor négy héttel később visszaküldték a felszereléseiket, de minden anyagot letöröltek róla. (quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.