Dobrevék beperlik Orbánt, Lázárt, Deutschot, Gulyást, mindenkit

Az Altus Zrt. által elnyert pályázattal kapcsolatos valótlan állításaik miatt a cég beperel több fideszes politikust, köztük Orbánt, Lázár Jánost és Deutsch Tamást

- közölte Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója és Gyurcsány Ferenc felesége szerdán az MTI-vel.

Dobrev közleményében azt írta, hogy a cége Orbán Viktor miniszterelnök mellett beperli Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, Deutsch Tamás és Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselőket, Gulyás Gergelyt, a párt országgyűlési képviselőjét és másokat.

Dobrev szerint nem igaz, hogy az Altus Zrt. másfél milliárd forintos megbízási szerződést nyert el az Európai Bizottságtól:

az Altus vezette 11 tagú nemzetközi konzorcium megbízási díja ennek az összegnek kevesebb mint egytizede, amelyet ráadásul a konzorciumban részt vevő többi tíz céggel kell majd megosztania.

A továbbiakban is mindenkivel szemben pert indítanak, aki „nyilvánvalóan valótlan kijelentéseket” tesz a cég által elnyert pályázatról a nyilvánosság előtt.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára április 19-én közölte, hogy a kormány azt kérte az Európai Bizottságtól gondolja újra, hogy az Altus Zrt.-t bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével.

Dobrev Klára akkor úgy reagált: a cég tanácsadói megbízása az EU összes tagországára kiterjed, tárgya pedig a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése. A vezérigazgató közölte azt is, hogy a cég működésében Gyurcsány Ferenc személyesen nem vesz részt.

Dobrev Klára kedden jelentette be, hogy a cég beperli Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért a kormányfő a múlt héten Strasbourgban skandalumnak nevezte a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. európai bizottsági megbízását, és azt mondta, üzleti megbízatásnak álcázott formában uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat.

Szintén kedden Gulyás Gergely azt mondta, hogy a Fidesz kormányzati vizsgálatot kér az Altus Zrt. uniós megbízása ügyében. A nagyobbik kormánypárt egyebek mellett az összeférhetetlenségi előírások esetleges változtatásának, valamint az Altus és az EB között kötendő szerződés jogszerűségének áttekintését javasolja a kormánynak.