Kísért a múlt: az 1917. évi VIII. törvény miatt nem lehet majd megállni a hétvégén a Hősök tere környékén

Budapest
2015 május 29., 05:12
comments 30

Idén már szombaton megkezdődnek a magyar hősök emlékünnepe alkalmából tartandó rendezvények Budapesten. Emiatt péntektől forgalmi korlátozásokra kell készülni – közölte a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala.

Május 31-én lesz a magyar hősök emlékünnepe. A rendezvények és az előkészületek miatt már péntektől lezárják a Hősök terét és környékét.

A hősök napjához kapcsolódva szombaton is katonák foglalják el a teret: délután 3 órától katonazenekari fesztivál várja az érdeklődőket, már ha vannak ilyenek.

A programok miatt péntektől vasárnapig zárva lesz a Hősök tere teljes területe.

A BRFK közleménye szerint vasárnap estig tilos megállni az Olof Palme sétány mindkét oldalán a Hősök tere és a Városliget között - a Műjégpálya előtti szervizúton is -, valamint a Műcsarnok melletti parkolónak a Felvonulási tér és az Olof Palme sétány közötti részén és a mellette lévő szervizúton. Péntek 23 órától vasárnap 18 óráig ugyancsak tilos a megállás az Állatkerti út mindkét oldalán a Hősök tere és a Gundel Károly körút között.

A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény nyilvánította ismét a magyar hősök emlékünnepévé minden esztendő májusának utolsó vasárnapját. Ugyanabban az évben alakította ki a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a rákoskeresztúri Új Köztemetőben, a hősök temetőjének emlékparkját, ahol azóta minden évben megemlékeznek a magyar hős katonákról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.