Épül a hiperhurok!

tech
2015 június 16., 02:18
comments 56

Bár Elon Musk nem is olyan rég még azt mondta, hogy az űrutazás, a világ energetikai problémáinak megoldása és a tisztán elektromos autózás tökéletesítése mellett már nem jut ideje a hangsebesség-közeli földfelszíni utazás megoldására is, űrkutatási cége, a SpaceX mégis beszállt az utóbbiba is:

A Motherboard birtokába került tervdokumentáció szerint a cég kaliforniai székhelye, Hawthorne közelében építheti fel a Hyperloop (hiperhurok) első, méretarányos tesztpályáját.

Hogy mi a hiperhurok?

Tulajdonképpen egy csőben közlekedő légpárnás vonat. A lényeg, hogy a teljesen zárt acélcsőben alacsony nyomást - a SpaceX tervdokumentációi szerint a marsi légkör nyomásának 1/6-át - tartanának fenn, ami így gyorsabb haladást tenne lehetővé. Ezt a célt szolgálná az is, hogy a kocsik lebegnének a csőben. A kocsik saját motorja csak a lebegést biztosítaná, hajtani ezeket a csőben futó lineáris indukciós motorok hajtanák.

Így a kocsik

közel 1200 kilométeres sebességgel,

kényelmi okokból éppen csak a hangsebesség alatt száguldhatnának, így például a Los Angeles és San Francisco közti utat 35 perc alatt tennék meg - a Bécs-Budapest útat pedig akár negyed óra alatt.

Musk és a cége 2013-ban egy whitepaperben részletezte az elméletet, de akkor még azt jelezték, hogy ők maguk nem fogják azt megvalósítani. Az addig elkészült terveket szabadon hozzáférhetővé tették, ösztönözve ezzel azt, hogy más cégek kezdjék el a megvalósítást. Két cég, a Hyperloop Technologies és a Hyperloop Transportation Techonolgies hozzá is fogott, az utóbbi a múlt hónapban jelentette be, hogy ötmérföldes tesztpályát épít.

Most viszont Musk cége, a SpaceX is beszáll a fejlesztésbe, bár a céljuk a tesztpálya felépítésével állításuk szerint csak annyi, hogy lehetőséget adjanak a tőlük független tervezőknek a hiperhurokba szánt szerelvények gyakorlati tesztelésére. (Via Motherboard)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.