Magyarországon járt a világ legnagyobb étteremszakértője, és ezt ette

  • Kollázs 12/20,
  • Olimpia 13/20,
  • Onyx, Borkonyha, Anyukám Mondta egyaránt 14/20, de az utóbbi volt a kedvence.

Andy Hayler a világ leghíresebb étteremkritikusa. Az angol férfi 1994 óta járja a világ legjobb éttermeit és értékeli színvonalukat honlapján. Hírnevét nemcsak kifogástalan ízlésének köszönheti, hanem annak is, hogy ő az egyetlen ember a világon, aki bolygónk összes 3 Michelin-csillagos éttermében járt.

Hayler néhány napja végre Magyarországra is ellátogatott, hogy részt vegyen az ő főszereplésével forgatott Foodies (Világevők) dokumentumfilm bemutatóján a budapesti Toldi moziban. És ha már itt járt, ellátogatott az ország legjobb éttermei közül néhányba, majd tapasztalatait meg is osztotta honlapján. Hayler valamennyi éttermet egy 20-as skálán pontozza, de ír szöveges értékelést is, amelynek részeként valamennyi általa kóstolt ételt is pontozza.

A modern trükkök helyett inkább a klasszikus francia konyháért rajongó Halyernél 20/20 osztályzatot kapni szinte lehetetlen, van olyan 3 Michelin-csillagos étterem a világban, aminek a teljesítményét ő csak 15 pontra értékelte. Ennek fényében érdemes olvasni azt, amit a magyarok teljesítményéről írt.

Budapesten jelenleg 4 Michelin-csillagos étterem működik, Hayler ezek közül kettőt, az Onyxot és a Borkonyhát kereste fel. Mindkettőnek 14 pontot adott, azonban szöveges értékelésben érezhető a véleménye, és az is fontos szempont, hogy az Onyxnál jóval olcsóbb Borkonyha tőle a maximális pontszámot kapta saját ár-érték arány listáján.

Hayler szerint az Onyx nagyon elegáns étterem, amely modern magyar konyhát visz, Budapesten szokatlanul felárazott borokkal. A marhapörköltnek a kiváló 16/20-as pontszámot adta, a többi fogással azonban már voltak problémái, mind az alapanyagok színvonalát, mind a konyhai munkát tekintve. Összességében csalódásnak nevezte az étkezését, amelynek szerinte túlságosan ingadozott a színvonala, de hozzátette, hogy amit ebédpartnere evett, az jobb volt, és legközelebb biztosan megkóstolná a vacsoramenüt.

A szintén 14 pontra értékelt Borkonyha érezhetően közelebb került Hayler szívéhez, aki laza hangulatú, a klasszikus magyar fogásokat megújító étteremnek nevezte a helyet. A legjobbakat egy marhahúsételről írta (15/20), de összességében egyik fogással sem volt komoly gondja, leszámítva az édesség ízetlen gyümölcsét és a rászórt, szerinte erőltetett robbanós cukorkát. És külön kiemelte a barátságos és segítőkész kiszolgálást és a remek borokat.

A Michelin-csillagos éttermeken kívül Hayler még két budapesti éttermet keresett fel. Ezek közül az egyik a Four Seasons Gresham vadonatúj étterme, a Kollázs, amit valószínűleg nem kulináris kalandvágyból látogatott meg, hanem mert ott lakott. Az étterem csak 12 pontot kapott, de Hayler hozzáteszi, hogy ez egy szálloda étterme, ami nem is akarja megújítani a gasztronómiát, csak kiszolgálni a nemzetközi utazóközönséget.

13/20-as osztályzatot kapott viszont a VII. kerületi pincehelyiségben működő Olimpia, amelynek alacsony árain a már sokat látott Hayler is megdöbbent. Szerinte azért az 5000 forintért, amibe az ebédje került, Londonban egy középkategóriás étteremben még egy előételt sem lehetne kapni, míg az Olimpiában ezért a pénzért olyan ételt szolgálnak fel, amivel érezhetően sokat dolgozott a konyha. Volt olyan fogás, ami csak 10 pontot kapott és sok kritikát, de olyan is, ami 14-et és sok dicséretet.

Hayler ellátogatott Tokajba is. A közeli Encsen található Anyukám Mondta étteremben evett, ahol egyből hasraesett a Tokaji borok nevetségesen alacsony árától. Akárcsak a két Michelin-csillagos pesti hely, az Anyukám Mondta is 14 pontot kapott, Hayler itt is kiemelte a kiváló ár-érték arányt, és leírásából úgy tűnik, ez volt a kedvenc magyar étterme. Meglepődött az Olaszországból származó paradicsomok, a helyi eper és csirke magas színvonalán, és még a kávét is megdicsérte. "Elbűvölő étterem, ahol egyszerű, élvezhető fogásokat szolgálnak fel, kiemelkedő színvonalú alapanyagokból. Mi mást várhatna el az ember egy étteremtől."